Susanna Svensson är bibliotekarie och arbetar på Stadsbiblioteket i Halmstad. Hon debuterade nyligen som författare och drömmer om att kunna skriva på heltid.

Jag har en apa. Han kan gå och klättra. Han har en tröja och en boll. Han kan sova och hoppa i sängen. Så träffade han en flicka. Så byggde de ett hus. Sen kom en elefant och förstörde huset. Då blev apan och vargen arga. Så byggde de ett slott.

Sagan om apan skrev jag redan som sexåring i slutet på 80-talet. Så länge jag kan minnas har skrivandet funnits i mitt liv och jag har påbörjat många texter genom åren. Idéer till nya historier finns överallt, det svåra är att sätta mig ner och skriva färdigt dem.

Förra året debuterade jag med Är vi på riktigt? – en lättläst ungdomsroman utgiven på Hegas Förlag. Idén till boken föddes när jag arbetade som bibliotekarie på en högstadieskola några år tidigare. Där fanns ett stort behov av lättlästa böcker men många befintliga var dramatiska och anspelade på våld. Jag ville skriva en enkel feelgood-bok som tonåringar kan känna igen sig i. En berättelse om det där mysiga pirret vid en förälskelse.

Sagt och gjort. 2014 skickades manuset till ett förlag för första gången och i början på 2015 kom svaret att historien var för kort. Sedan dröjde det två år innan den blev omskriven och inskickad till samma förlag igen. Även denna gång blev svaret nej och jag var nära att ge upp. Men skulle verkligen ett enda förlag få avgöra bokens framtid?

Nej. Manuset skickades iväg igen och bara två dagar senare svarade Hegas. De gillade språket och det lättlästa, men storyn behövde omarbetas något och utökas. Tillbaka till tangentbordet, ändringarna gjordes och texten skickades in ytterligare en gång. I januari 2018 fick jag ett mail från förlaget som bestämt sig för att ge ut boken i november samma år. Jag trodde knappt att det var sant och lyckan var total. Bokdrömmen skulle bli på riktigt!