Lördagseftermiddag och jag funderar på situationer i livet som blir betydelsebärande för något större än just det ögonblicket.

Vet man det, när det sker? När ett ögonblick skimrar och liksom etsar sig in? Ibland kanske, men för min del är det ofta först långt senare som jag verkligen förstår vidden av vissa händelser. Om jag nu någonsin förstår.

Ett ögonblick som skulle komma att skimra lite extra var när jag hittade Kajsa Grytt & Malena Jönssons album Den andra världen i en gul skivback på Domus i Luleå 1988. Det är förresten högst oklart om backen verkligen var gul, för i mitt minne blir alla viktiga ting automatiskt gula.

Som när jag i min debutbok Revbensdagar, morgnar beskriver hur den man som åtrås knyter en halsduk runt jagets arm, då är den självklart gul.

Nu i vår återutger Natur & Kultur mina tre första diktsamlingar som en. Kristian Lundberg, den enormt fina poeten, har skrivit ett långt förord som även fick mig själv att inser vissa väsentligheter om mitt skrivande. Jag klipper in en bit av hans text här:

Utgivningen av Diktsamlingar kan man läsa mer om här

Men nu åter till skivbacken, den gula, på Domus i Luleå 1988.

Så här var det: min högstadietid var ingen särskilt bra tid, jag var omgiven av hockey & Levis, för att uttrycka sig milt, och själv var jag var ingenting av detta – något som omgivningen lät mig veta varje dag. Om detta har jag skrivit i diktsamlingen Spegelsken (som även den finns med i samlingsutgåvan Diktsamlingar)

Anledningen till att jag köpte Den andra världen var att det fanns en låt som hette Ensam september, och det om något säger väl en del om hur jag kände mig då, 1988. Att den skivan kom att betyda mycket för mig behövs knappats sägas, tror jag.

Och om jag nu ska knyta ihop det här, som en halsduk kanske, så: Världspoeidagen 2019, firas på Kägelbanan i Stockholm. Jag läser där, precis som poeterna Hanna Hallgren, Johan Jönson, Jennie Spetz och Juan Carlos Piñeyro.

Dessutom spelar Kajsa Grytt, hon vars skiva som jag hittade i backen på Domus.

Mer information om Världpoesidagen 2019 här