Profilbild
2019-01-10

Jag har alltid tyckt att det är så svårt att svara på frågan om en favoritförfattare eller favoritbok, tiden går och livet förändras och en själv, ja ni vet. Men kanske skulle jag kunna svara på en fråga om en läsupplevelse. Något som liksom betytt någonting, gjort världen större, fått mig att växa, tänka till, skänkt tröst osv. Som att det finns en vacker dikt av Karin Boye som sitter väldigt vackert ihop med en väninna, hon som jag drack varm choklad och åt marmeladsmörgåsar med efter skolan. Och det finns en omfångsrik roman av Fjodor Dostojevskij som jag låg på stranden och läste i min åttiotalsbaddräkt och där och då kände att det är för mig, det är inte för svårt, jag kan läsa det här och tycka om det. Och så finns Suzanne Brøgger och hennes Fräls oss ifrån kärleken som jag läste på en hård pinnstol i mitt nittiotalskök när spädbarnet somnat i rummet intill (och hon skrev och undrade varför vi egentligen skaffar barn och att hon nog hellre varit ett barn som fått gå ned i en kolgruva än ett barn som ska uppfylla någons existentiella behov ungefär). Och så finns ju Denise Mina, Colin Dexter, ja till och med Maria Lang och alla andra deckarförfattare som jag läst när jag velat fly lite, när jag inte orkat tänka eller fundera så mycket. Och Maria Gripes alla böcker som jag läste och lekte och låg vaken och tänkte på när jag var liten. Och det finns soffor jag legat och läst i när vårsolen lyst in genom fönstren, stentrappor jag suttit på, balkonger, gräsmattor, stränder och solstolar, sängar och tåg. Och det fanns en madrass på ett golv i en lägenhet som var min när jag var tjugo, där satt jag och läste en roman av Klas Östergren och var mitt i ett stycke där han skriver om stormen 1969 när min telefon ringde. Det var någon som ville berätta min historia och den började med samma storm. Kanske är det ingen läsupplevelse. Kanske är det mest bara ett fantastiskt sammanträffande. Men så kan det väl vara ibland, med livet och böckerna.

 

Jag heter Marie Eriksdotter och arbetar som biblioteksföreståndare på Kronan bibliotek i Trollhättan; här har vi fokus på språkutvecklande aktiviteter, inkludering och nyfikenhet. Vi utsågs till Årets bibliotek 2018 av DIK.

Mina tidigare bibliotekserfarenheter kommer från bland annat Vänersborg och Botkyrka; jag har jobbat som barnbibliotekarie, fängelsebibliotekarie, uppsökande och med programverksamhet, allt möjligt. Hela tiden har det som brukar kallas mångspråksverksamhet varit min röda tråd; mitt engagemang och min strävan har varit att alla ska ha möjlighet att ta del i biblioteket och att allas röster ska få möjlighet att höras.

Snart tillträder jag en ny tjänst, som bibliotekskonsulent med inriktning mångspråk och media på Kultur i Väst i Göteborg. Det blir spännande att få arbeta med biblioteksutveckling på ett nytt och annorlunda sätt framöver. Samtidigt lämnar jag en del av mitt hjärta på Kronan, ett helt fantastiskt hus som jag är så glad att få ha varit en del av under några år.