Profilbild
2018-06-01

I början av sommaren, när kvällarna blir ljusare och nätterna kortare hittar jag äntligen modet att läsa rysare. När mörkret faller är jag inte lika kaxig, nervös och darrig när jag smyger genom lägenheten om natten och sträcker mig efter lampknappen i badrummet långt innan jag kommit fram. Likafullt ligger jag där om kvällarna och läser sträckläser, skräckläser. Årets övriga nio månader klarar jag mig fint utan det övernaturliga, tack så mycket.

Shirley Jacksons Hemsökelsen på Hill House från 1959 är en perfekt roman i genren. Gastkramande, förtjusande, skarp och finurlig. Historien utspelar sig under ett par sommarveckor i det ogästvänliga, besynnerliga och rent av osunda Hill House, ett lantligt gods inbäddat bland kullarna ovanför den lilla hålan Hillsdale. Hit reser fyra personer (vetenskapsmannen Dr Montague, den tillbakadragna och på många sätt uppgivna-på-livet Eleanor, den excentriska konstnären Theodora och husets arvtagare Luke) för att kartlägga och finna bevis för det övernaturligas existens. Vad som skulle vara en klinisk och nykter studie av andra sidan blir snart en nervkittlande spökhistoria där särskilt en av karaktärerna är speciellt mottaglig för husets inflytande. Nagelbitande spänning fram till sista sidan och när jag kommit dit vill jag börja om igen. Historien, karaktärsbeskrivningen, dialogen – allt är precis fullkomligt!

En annan riktig pärla när vi ändå är inne på det rysliga är Daphne du Mauriers något mer omfångsrika roman Rebecca från 1938. Den har allt man vill ha när det kommer till gotiska kärlekshistorier: ett hemsökt gods, en ursinnig passion, besatthet, svek och mord. Berättaren (vars namn vi aldrig får veta) är en fattig kvinna i 20-årsåldern som arbetar som sällskapsdam till en rik änka, och som under en vistelse på franska Rivieran träffar den stilige och gåtfulle Max de Winther. De gifter sig efter en kort tids uppvaktning och den unga kvinnan flyttar hem till Max på hans herrgård Manderley i Cornwall i sydvästra England. Max har varit gift förut, med den förtjusande Rebecca som omkom i en tragisk olycka bara ett år tidigare, och vars minne hushållerskan på Manderley, Mrs Danvers försvarar intill besatthet. Hon håller Rebecca vid liv på detta vis och tillvaron för den unga, andra hustrun blir mer och mer illavarslande. Smart, rysligt och vackert med ett språk så förtätat att man sitter som på nålar från början till slut. Rekommenderad läsning under dygnets ljusa timmar.

Annica Lindberg är bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Göteborg och arbetar särskilt med konstböckerna, bokcirklar och programverksamhet. Hon är en av redaktörerna på Bokcirklar.se.