Nej
svarade jag när jag faktiskt flera gånger fick frågan om jag inte ville skriva en bok. Ett par gånger var det något förlag som ville att jag skulle skriva om skolbibliotek, hur jag jobbar och så ge käcka råd till andra. Men nej, jag ville inte skriva något sådant. Vem är jag att ge andra råd? Flera gånger kom frågan från vänner och bekanta, de tänkte att om man är bibliotekarie och tycker om böcker så kanske man också vill skriva själv. Men nej där med, jag känner inget behov av att uttrycka mig på det sättet, vet inte om jag har något att berätta.
Eller jo, jag gillar att blogga om mitt arbete. Och kanske skriva någon artikel någon gång, när jag tycker att jag vill säga något.
Men bok. Nej.
Men så var jag så irriterad på att det inte fanns någon hyfsat lättläst biografi över Astrid Lindgren i handeln. På min skola, Hjulsta grundskola, gör vi varje år ett stort arbete om Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, vi kallar vårt temaarbete för Världens ALMA, och då diskuterar vi förstås varför priset heter så. Vi har många nyanlända elever hos oss, och nästan alla elever har föräldrar från andra länder. Så en lättläst biografi som ger förståelse för vem Astrid Lindgren var och varför hon blev så betydelsefull i Sverige, det behövde vi verkligen.
Jag tjoade lite om detta på Twitter och försökte få något förlag att nappa, de kunde väl se till att en biografi blev gjord? Men det som hände var att Annelie Drewsen föreslog att vi skulle skriva en tillsammans. Och… Ja! Det lät ju riktigt roligt. Jag litade på Annelie, hon är en duktig skribent och rutinerad författare. Och så hade hon redan kontakt med Nypon och Vilja förlag, där en sådan bok skulle passa utmärkt i deras nya serie med biografier. Och jag hade redan läst flera tjocka utmärkta böcker om Astrid Lindgren och hennes verk, så att hitta material borde inte vara svårt.
Så, Annelie kontaktade förlaget, vi skrev ett synopsis och när förlaget godkänt det satte vi igång. I höstas kom boken ut och jag är så nöjd! Den har också översatts till flera olika språk, och något till är på gång. På min skola har elever i olika åldrar läst den på egen hand, och vi har också använt den i undervisningen.

Förutom det härliga att få fördjupa sig i Astrid Lindgren och hennes böcker så innebar det här för mig en del intressanta kunskaper om hur böcker blir till. Processen runt texten, olika personer som tycker olika saker, val av bilder, hur layouten på sidorna gör att några ord måste in eller bort, det knepiga med att göra ett lagom långt register, val av bilder, funderingar på vilka ord som behöver ordförklaringar och var dessa ska ligga… Det var en massa arbete kvar när jag trodde jobbet var klart för min del. Men allt sånt gör mig lite klokare på ett sätt jag har användning för i mitt arbete som skolbibliotekarie.
Är jag en författare nu?
Nej, jag känner mig fortfarande som en bibliotekarie, men kanske ändå, lite grand att jag är en författare.
Och det blir faktiskt fler böcker…