Comixology erbjuder en fantastisk bredd av serier. Det man missar är de svenska serierna, förstås, och det är därför det mest står svenska seriealbum i min bokhylla.
I det här inlägget vill jag tipsa om serier jag läst och älskat, fast de inte kommer i pappersform: Bone

Bone är en serie självpublicerad av författaren Jeff Smith. Den har tagits upp av ett förlag
för utgivning i andra länder, men det är hans eget produkt och han äger kontrollen över sin serie. Bone handlar om de tre kusinerna Bone: Phoney, Smiley och Fone.
De är som namnen låter, Phoney är girig och listig och försöker alltid vända andra mot varandra till sin egen fördel. Det är till följd av detta som de tre blir jagade ut ur byn där de bor(Boneville). När de funderar på var de ska ta vägen kommer de ifrån varandra och på varsitt sätt hamnar de i byn “the Valley”, som är ett ställe fruset i 1800-talet med odling, högafflar och tavernor. Det är omgivet av en lågmäld magiska aura där det finns mystiska varelser som inte finns någon annanstans, en försvunnen prinsessa, drakar kanske finns och den stora ondskan lurar runt hörnet. Det låter lite som en klassisk “rädda prinsessan”-historia när man berättar om den kort men det är så mycket mer. Vi får lära känna de tre kusinerna Bone och flera andra karaktärer – det är ändå 7 album att läsa så det finns tid till att göra det komplext.

Den tryckta versionen av Bone är svart-vit, medan om man läser den på Comixology får man den i färg, så man får bestämma själv vad man gillar bäst. Den som gillar superhögt tempo i sina serier kan komma att bli lite rastlös, ibland dröjer Smith kvar vid rutor, ritar flera rutor som är väldigt lika varandra och då måste man fokusera på detaljerna i bilderna för att det ofta mer handlar om små gester, blickar och rörelser istället för att driva action vidare. Förutom ett vackert tecknat, spännande äventyr är det också fullt av humor och alla de faktorerna är saker jag själv försöker få med i mina serier, så Jeff Smith är förstås en idol.

Locke & Key

Locke and Key utspelar sig i staden Lovecraft, där en familj har flyttat tillbaka till sitt familjehus efter att fadern i familjen har dött i en olycka. Familjemedlemmarna har alla den stora sorgen att bearbeta samtidigt som de ska försöka leva vidare med skolarbeten, kärlek och att utforska det stora huset de nu bor i. I huset finns nycklar till gömda dörrar, som alla har olika egenskaper, t.ex. att tömma hjärnan på negativa tankar, att göra någon osynlig eller att teleportera sig vart som helst. Den kraftfullaste av dem alla “Omega-nyckeln” öppnar porten till helvetet. I deras närhet väntar den mörka kraften på att få kontroll över alla nycklar. I den här korta beskrivningen gör jag inte historien rättvisa, för den är en otroligt spännande och välskriven berättelse som är otroligt fint tecknad, jag läste den lika mycket för storyn som för att förlora mig i de detaljrika bilderna och jag kan bara önska att jag kan teckna så någon dag.

Comixology

Nu har jag nämnt Comixology några gånger, så jag tänkte slå ett slag för att läsa serier digitalt. Tryckta böcker kostar mycket i långa loppet, och det tar ett tag innan de kommer till Sverige i vissa fall. För att kunna få tillgång till serier mycket fortare samt ha råd med dem så läser jag dem på iPad via Comixology. För några år sedan ändrades deras app så att man inte längre kan göra köp via appen, utan man måste gå till deras webbsite, göra sina inköp och sedan ladda ned dem till sin läsplatta/telefon. Det har bara med pengar att göra, Amazon som köpte upp Comixology ville inte först ge 50% till Apple, för att sedan ta sin del av kakan och sedan ska Comixology ha en liten del och till sist en försvinnande liten del till skaparna av serierna. Så det blir en liten omväg kring det hela, men serier kostar rimligt mycket och skaparna får lite mer kvar i plånboken.

Utbudet på Comixology är stort! Jag hinner inte med att läsa allt jag vill ha, och jag hittar en hel del roliga serier, utöver de sedvanliga superhjälteserierna. Det finns indie-utgivning, (dvs. sådana som jag) där man kan få sina serier publicerade efter att ha mött några kriterier. Blir man inte godkänd är det bara att gå tillbaka till verkstan och göra om och göra rätt och till sist så blir man förhoppningsvis publicerad där.

Mina serier finns där! (YAY!) och det är där jag lägger min engelskspråkiga utgivning. Jag avslutar mitt gästspel på Bokcirklar.se genom lite skamlös självpromotion för mina egna serier på Comixology:

Zak&Ting: the Orienteers

Zak & Ting are not really doing anything in the city of Gothenburg, Sweden. When Ting finds a orienteering map it catches her interest…

Detective Hizz #1 Serial masks
A city in terror.
One morning there are numerous reports about people being attacked, assaulted and masked with masking tape, with no trace of evidence of the villain who’s responsible. With nothing to go on, but determined to solve the mystery and save more people from getting masked and eventually getting their hair, eyebrows and eye lashes ruined, Detective Hizz steps up to the plate! Who could have done such a vicious thing, and will he/she strike again?

Detective Hizz #2 The missing smile
Miss Jomla has lost her award winning smile! Anyone could have stolen it, but no one did it. Someone is responsible but not everyone is ready to take on the case. Except of course for our very own Detective Hizz! In a gloomy, rainy city he dives in to it with all the ground breaking logic he has to bring. Will he be able to find miss Joomlas smile before the tooth paste gala?