Profilbild
2017-10-27

Planen med det här inlägget var att jag skulle komma fram till vad jag tycker en bra bok är. Hade svårt att komma på hur jag skulle börja, så jag skrev en lista med böcker jag har läst och verkligen tyckt om. Men när jag satte mig för att se vad de hade gemensamt gick det inte. Visst är jag mer intresserad av ungdomsböcker eller böcker som berör ämnen jag tycker är viktiga, men annars har de inte mycket gemensamt. Ens boksmak är kanske inte lika definitivt som jag tänkt från början.

Istället får ni en liten lista med några av böckerna från listan jag skrev följt av en liten motivation eller förklaring varför de är läsvärda.

The Secret History av Donna Tartt – Tartts The Goldfinch vann Pulitzerpriset för litteratur 2014, men hennes första roman, The Secret History har tyvärr inte fått samma uppmärksamhet på senare år. Den handlar om fem elever i New England och hur och varför de mördar en av sina egna vänner. Tartts debutroman är både tidlös och fängslande från första till sista sidan.

Six of Crows och Crooked Kingdom av Leigh Bardugo – Bardugo har växt ganska mycket bland ungdomsboksförfattare på senare tiden med sin Grisha-trilogi och Wonder Woman: Warbringer. Men Six of Crows-duologin är något alldeles speciellt. Den hanterar jobbiga och verkliga saker som trauman och trafficking samtidigt som den öppnar upp en färgglad och magisk värld.

Dark places av Gillian Flynn – Flynns Gone girl fick mycket uppmärksamhet för några år sedan men hennes Dark places har gått under radarn på de flesta. Rå och obehaglig utspelar den sig i både nutid och dåtid och reder ut ett hemskt öde för en olyckligt drabbad familj.

grafitti (and other poems) av Savannah Brown – Minimalistisk poesi (tänk Rupi Kaur!) om att växa upp och att ha ångest.

On the Jellicoe Road av Melina Marchetta – Fruktansvärt underskattad författare som skrivit ett antal jättebra böcker, men Jellicoe Road är nog den bästa. Handlar om hur goda ting kan växa ur de hemskaste förutsättningarna.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Sáenz – Handlar om att (inte) vara en hjälte men först och främst om att växa upp. Skriver på ett oromantiserat sätt om familj, vänner och kärleken till de båda.

Udda av Sara Lövestam – En av de mest udda böckerna jag läst, men också en av de bästa. Handlar om utanförskap och precis som många andra böcker på den här listan, om kärlek, vänskap och familj.