Profilbild
2017-10-09

En mängd faktorer kan påverka ens skapande. För Per Myrhill, serietecknaren från Floda, var det en stroke som helt ändrade riktning på hans seriekonst.

Fast först verkade det som om det inte skulle hända någonting alls mer. Det var riktigt illa. Jag kände honom egentligen inte alls då, 2012. Jag hade honom i periferin av mitt Facebookflöde tack vare Jan Kustfält, som tecknade webserien Biff Zongo. Biff Zongo skrevs av Fredrik Sjöholm, en rolig fanzinskapare som jag följt lite halvt om halvt på Seriefrämjandets forum och på Serieforum. Per och Jan tillhörde samma, Göteborgsbaserade kulturnätverk (med Serieateljén som nav). Plötsligt kom det en dramatisk uppdatering från serietecknaren David Liljemark, att han blivit informerad av Per Myrhills hustru Josefine om stroken. Precis innan detta inträffade hade Per startat upp sin tidskrift Plutonium Comics. Jag hade fått löfte om att få min serie Eepej publicerad där. Det som bara var en rolig redaktör-tecknarkontakt blev plötsligt något svårt och hårt. Det tog nog närmare ett halvår innan han var tillbaks och vi hörde av honom igen.

Första gången jag träffade Per i verkligheten var på bokmässan 2013, då hade han lyckats övertala Science fictionbokhandeln att låta honom ha sitt släpp av ett nummer av Plutonium Comics i deras monter. Egentligen var bokmässan den sämsta tänkbara platsen för Per att befinna sig på. Han led fortfarande svårt av sviterna efter stroken. Allt sorl och övriga störningar tvingade honom att då och då dra sig tillbaka till ett särskilt vilorum som bokmässan ställt i ordning åt honom.

I samband med samma mässhelg besökte jag också för första gången Serieateljéns årliga fest. Dit kom en mängd mer eller mindre legendariska serieskapare. Ateljén är mer än bara en samling arbetsplatser. De tecknare som sitter där är ett sammansvetsat gäng, som utöver festfixande även ger ut antologier och andra bokprojekt tillsammans. Man får alltid en känsla av att det är lite mer värt att vara serietecknare i Göteborg.

I några år nu har Per Myrhill arbetat med en seriebok – Aneurysmdimma – som handlar om hans upplevelser när han fick sin stroke och om alla turerna inom vårdapparaten. Efter fem år är han fortfarande inte återställd. Han kämpar både mot smärtorna och mot rigida regler och stelbent byråkrati inom landstinget. Ett antal kapitel i Aneurysmdimma har publicerats i Home Made Comics och i Pers egen tidskrift Plutonium Comics. Han har hett kontrakt med Bonnierförlaget Kartago. Det är tänkt att boken ska komma ut under hösten 2017.

Det har gjorts sjukdoms- och vårdserier tidigare. Kanske inte just om stroke. Bland internationella serier kan Epileptisk av David B. rekommenderas, en bok som handlar om hur tecknarens brors sjukdom påverkade hela familjens liv.

Kanske ska jag även säga några ord om Pers tidskrift Plutonium Comics också? Från början, på 1990-talet, var titeln ett ganska anspråkslöst fanzin. När Per väckte den till liv på nytt 2013 utvecklade den sig snabbt till en (återkommande) antologi, som samlade en stor mängd både kända och okända serieskapare mellan sina pärmar.

En annan av 1990-talets fanzinmakare, Ola Forssblad, blev så inspirerad av Plutoniums återkomst att han också startade upp sitt gamla fanzin Home Made Comics på nytt. Idag är Home Made Comics till och med tjockare än Plutonium. Jag har medverkat i båda dessa publikationer i några år nu, vissa andra också. Genom serierna har jag lärt känna en mängd sympatiska människor och haft många trevliga stunder på seriefestivaler och i andra sammanhang. Man tjänar inga pengar på att hålla på med serier. Inte independentserier i alla fall. Istället handlar det huvudsakligen om glädje och kärlek.

[Jan Hoff]

Lästips: www.biffzongo.com , David B: Epileptisk (Placebo 2015), Plutonium Comics, Home Made Comics.