Börjar man skrapa lite på frågan varför finns flera svar. En intelligent bok med lite text och bilder, kryddad med humor och fantasi, bjuder in till såväl utmaning och underhållning. Oavsett ålder. Om ni visste hur svårt det är att skriva böcker som både barn och vuxna gillar. Inte så att alla ska gilla en bok – en bok för alla är en bok för ingen – utan för dem som hittar just sin dörr in i författarens/illustratörens landskap. Almapristagaren Shaun Tans grafiska roman Ankomsten är skapad för vuxna. Men jag har genom åren hört många berättelser om fem eller sexåringar som helt förlorar sig i den obegripliga och bitvis ogästvänliga stad som mannen utvandrar till för att leta efter ett nytt hem till sin familj och sig själv. En upplevelse utan text där var och en efter egna erfarenheter skriver sin berättelse till överraskande, storslagna och känslosamma bilder.

Ett av mins stoltaste ögonblick som förläggare var sagostunden där David Polfeldt läste sin bilderbok Ljusflickan på fina barnbokhandeln Bokskåpet i Göteborg. Hans illustrationer är kraftfulla och bildspråket avancerat. Jag såg att ett av barnen blev helt uppfylld, så nära en uppenbarelse man kan komma, och jag skulle bli förvånad om mötet med David och Ljusflickan inte påverkar hennes förhållande till bilder och böcker resten av livet. En tredje titel att mötas över oavsett ålder är Jostein Gardner och Akim Düzakins Man undrar. En bildberättelse som berör på djupet och som får en alldeles speciell dimension av de frågor som bokens text består av.

Trevlig läsecirkelkväll med en barnbok på bordet!

 

Kerstin Aronsson är bokförläggare och har varit verksam i bokbranschen sedan slutet av 1980-talet. Sedan 2002 driver hon bokförlaget Kabusa böcker, som ger ut svensk som översatt skönlitteratur för vuxna och barn, fack- och presentböcker.