När jag var redaktör på Bokcirklar.se mellan 2008 och 2011 trodde jag aldrig att jag skulle återvända till sajten som gästbloggare. Men tänk! Nu är jag här!

Bokrcirklar.se var starten på mitt läsande och skrivande liv. Det var här, bland alla läsvänner, som jag började tänka på litteratur som något mer än bara berättelser på papper. Det var här som jag började formulera mina egna tankar kring litteratur och vad läsande skulle vara bra för. Och när Nina Frid och jag skrev “Läsarmanifestet” eller “Manifest för framtida läsupplevelser” som det egentligen heter, så stod vi på läsarnas sida gentemot författarna. Som i punkt 1:

“Vi Läsare vill läsa litteratur som är god. Vad som är god litteratur måste avgöras av varje läsare och vid varje lästillfälle. Liksom Vi Läsare inte vill äta linser och råris varje dag bara för att det är nyttigt för oss och vår hälsa vill vi också kunna välja mellan olika genrer, olika berättarröster och olika litterära nivåer beroende på humör och dagsform.”

Eller punkt 10:

“Vi Läsare vill inte bli skrivna på näsan av några som tror sig veta vad vi bör och ska läsa under vårt resterande läsarliv, vare sig de skrivit flera romaner, nyss debuterat, vunnit flera priser eller skrivit doktorsavhandlingar i litteratur.”

Det senare var en blinkning till de författare som skrivit Författarnas manifest, bland annat Jens Liljestrand.

Jag började som läsare och jag kommer alltid vara läsare främst, även fast skrivande (och översättande) är en så stor del av mitt liv nu.

Och jag kommer alltid stå på läsarnas sida!

Tack för att jag har fått gästblogga på Bokcirklar.se.

/Annika