Det senaste året har jag, ojämnt utspritt, läst böcker av Nnedi Okorafor. Okorafor som föddes i Cincinnati, Ohio, av Nigerianska föräldrar har skrivit runt femton böcker för barn, unga och vuxna.

Böckerna är ofta baserade på eller influerade av Nigeriansk folktro och utspelar sig ofta i Nigeria. Ta till exempel Lagoon från 2014 där en hamnskiftande utomjordisk existens (den fräsigaste jag mött på länge!) kraschlandar utanför Lagos kust och där möter en marinbiolog, en känd rappare och en soldat i svårigheter. Och uppdraget är helt enkelt att rädda världen.

Eller varför inte Binti från året därpå (också första delen i serien med samma namn) där en ung Himbakvinna, som den första av sitt folk, har blivit antagen till Oomzauniverstitet för att där få den bästa utbildningen som står att få i galaxen. Vi möter henne då hon just skall gå ombord på skeppet (och vilket skepp sedan!) som skall ta henne och de övriga antagna studenterna från jorden. I bakgrunden finns det ständiga hotet från ärkefienden (eller kanske mer korrekt rovdjuret, för det är så de förhåller sig till människan) The meduse. Berätteslen fortsätter sedan i Binti: Home och berättar om när Binti efter en tid på Oomzauniversitetet återvänder hem och upptäcker kopplingar mellan sig själv och varelser i kosmos som hon inte anat. Nästa, och tror jag sista, delen kommer i januari 2018 och heter Binti: The Night Masquerade. Jag är säker på att vi är många som ser fram emot det.

Akata witch från 2011 är en av Nnedi Okorafors böcker skriven för unga (ungdomar) läsare och en av de bättre för målgruppen jag läst på mycket mycket länge (tävlar väl med Leah Bobets utmärkta böcker Above och An Inheritance of Ashes om första platsen – ni som inte läst bör för övrigt genast sätta igång). Återigen är miljön Nigeria och folktron är närvarande. Tolvåriga Sunny, född i New York av Nigerianska föräldrar, bor i Aba i Nigeria. Sunny är albino och duktig på fotboll men kan bara spela på natten då hon inte tål det starka solljuset. Då hon blir vän med Orlu och Chichi dröjer det inte länge förrän magins portar står på vid gavel och Sunny upptäcker att hon har magiska krafter och ställs öga mot öga med häxmästare och vidunder ur folktrons allra djupaste djup.

Kvar för mig att läsa är uppföljaren till Akata Witch (som heter Akata warrior), de science fiction-betonade bokparet Who fears death och The book of phoenix, tredje delen i serien om Binti (också SF) samt Zahrah the Windseeker som är en fantasy för unga läsare. Inte svårt att räkna ut att jag ser fram emot detta mycket. Enda problemet är att portionera ut läsningen över tid. En vill ju inte stå där en dag utan att ha en oläst bok av Nnedi Okorafor i bokhyllan. Nåväl, då den dagen kommer blir det till att läsa om. Läsa igen.

Jag tror det kommer bli minst lika bra andra varvet.