Profilbild
2017-07-14

När kollegan Håkan och jag planerade vår första läsecirkel med fackböcker 2013 hade vi så många olika ämnen vi ville prata om att det var svårt att välja. Vi visste att vi ville prata om något angeläget som det också fanns något vettigt skrivet om och gärna i pocketformat. Läsecirkeldeltagarna får alltid ett eget exemplar av böckerna och med 3 titlar/termin gäller det att hålla i plånboken.

Det året, 2013, började på allvar uppmärksammas den intolerans som alltmer verkade spridas via främst internet. Nättrollande blev ett begrepp, patetiska människor som gömmer sig bakom anonymitet och skriver vidriga saker i kommentatorsfält.

Tre böcker valdes ut som alla handlade om hat i olika former. Hat blev också namnet på cirkeln och det blev ganska uppmärksammat, bl.a fick jag komma till Radio P4 och berätta om tankarna bakom det lite udda ämnesvalet.

Första boken var Skrivbordskrigarna av Lisa Bjurwald. Den handlar om hur extremhögern använder internet för att värva sympatisörer och piska upp hat mot främst muslimer.
Därnäst läste vi Hatet av Maria Sveland, en riktig ögonöppnare om hur utsatta kvinnor i offentligheten är. De får dagligen ta emot mail eller brev med hot, nästan alltid sexualiserat, många tvingas leva under skyddad identitet (Aftonbladets Åsa Linderborg t.ex.) eller lämnar debatten för att de inte orkar eller vågar fortsätta.

Niklas Orrenius bok Sverige forever in my heart är en reportagebok om rädsla, tolerans och migration med utblickar från Sverige till gränspatrulleringen mellan Mexiko och USA, till danskhetens kärna och till Guantanamo.
Cirkel avslutades med en debatt där vi bjöd in lokalpolitiker från de partier som finns representerade i riksdagen. Debatten var öppen för alla, inte enbart de som deltagit i cirkeln.

Efter den här starten har det rullat på. Nästa termin handlade det om klass, den cirkeln avslutades med att Anneli Jordahl kom och föreläste. Sen har vi också haft cirklar om mansrollen, därefter en om jämlikhet.
I vår hade jag tillsammans med konsumentvägledare en cirkel om Charlotta von Zweigbergks bok Fattigfällan och även då kom författaren till biblioteket för att prata om boken.

Nästa blogginlägg handlar om örats poesi, en cirkel om Bob Dylans låttexter. Vi ses!