Det var nog i regel vuxna som såg till att jag fick böcker när jag fyllde år och när det var jul. Jag minns ett år då jag hade fått hela sex böcker i födelsedagspresent och hur jag lade upp dem på golvet för att få en bra överblick, innan de fick sina katalognummer. Det var en rakt igenom bra känsla.
När ett av mina egna barn var i tioårsåldern vädjade hon till mig att hon inte skulle behöva ge sina kompisar böcker när de fyllde år. Efter att själv ha betraktat några presentutdelningar kunde jag konstatera att det inte precis var böckerna som ungarna flockades kring efter presentutdelningen. Böcker gav inte givaren några high fives, om en säger så. Detta gjorde att jag fick en liten kris och under en period blev det mest såpbubblor och lego. Men så bestämde jag mig för att det i min roll som läsfrämjare inte går att ta semester på fritiden. Jag måste våga. Och jag måste anstränga mig för att det ska bli bra.
Jag tycker att en kan prata med föräldern till kalasbarnet och fråga om det finns någon specifik bok som kan vara intressant, eller ett särskilt ämne. Må det vara Star wars eller att fläta hår. Det finns böcker om allt. Och även om hårflätningsböcker inte utvecklar en som människa (eller så gör de det!) så får vi inte glömma underhållningsvärdet och kunskapsbyggandet, som t.ex. faktaböcker kan stå för.
Lillebror ger nu bort en bok och en liten sak, när han går på kalas och verkar nöjd med det. Jag har svårt att släppa det där med att ge bort böcker. Hoppas de förlåter mig.
Jag tänkte dela med mig av några riktigt bra kalasböcker. Och känns det klurigt att välja en skönlitterär bok att ge bort, så finns det en uppsjö av fantastiska faktaböcker. Här är några favoriter.
Pusseldeckaren Pierre av Hiro Kamigaki & Chihiro Maruyama
Detta är inte en regelrätt faktabok utan en så kallad ”Vimmelbok” som de flesta barn dras in i, tack vare fantastiska bilder och olika utmaningar som ska lösas. En bok som håller länge, länge. (från 5 år och uppåt, för min snart 8-åring verkar den här boken peaka just nu)
Livet som minimonster av John och Hanna Hallmén
Tänk dig insekter förstorade så många gånger att de framstår som monster! En vacker bok med insektsfakta. Kan vara bra att kolla om födelsedagsbarnet har insektsskräck dock (säger det av erfarenhet). (från 3 år och uppåt, kanske bättre att vara 3 än 6, för då har fascinationen för insekter inte (som hos oss) övergått i skräck)
Alex bästa tips och trix av Alexander Hermansson
Att känna igen en författare kan ge en skjuts in i boken. Här är det Alex, känd från Barnkanalen och Youtuber som bjussar på sina bästa tips och trix. Här finns något för alla. (från 6 år och uppåt).
Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare av Sarah Sheppard
I den här boken finns nästan allt spännande: Pirater och skatter, farliga djur, upptäckare och äventyrare, mystiska platser. En bok om vår värld och historia, med fantastiska bilder och kartor. (Från 3 år och uppåt, men funkar kanske allra bäst i första skolåren).
Heja Bodil! Att ha en god bok är som att suga på en god karamell. Jag är med i läsecirkel – bland det bästa jag vet . kramar till dej och dina
Å vad fint Kersti! Ja, många karameller behöver vi, det är jag övertygad om. Och de blir ofta godare när en suger på dem tillsammans med andra. Allt gott till dig!