Profilbild
2017-05-03

Vänersborg vid Vänern. Närmare bestämt Birger Sjöbergsgymnasiet. Det var platsen för andra dagen i ”Poetry Slam i regionen”-projektet som är ett samarbete mellan Göteborgs Poetry Slam och Kultur i Väst.

Vi som åkte dit var två poeter vid namn Louise Halvardsson och Andreas Varas. Det var första gången jag hade med mig en medhjälpare under en workshop och det var fantastiskt. Varför då undrar ni?

Jo, jag tror verkligen att eleverna fick något ut av att lyssna till två helt olika personer som framför två helt olika slags dikter, som skriver på olika sätt och har olika erfarenheter av scenpoesi.

För mig personligen har förebilder varit väldigt viktigt i mitt skrivande. Att hitta personer att identifiera sig med. I mina tonår var det författaren Linda Skugge som blev min husgud, en person som skrev precis vad hon tyckte och tänkte i sina krönikor. Som tog upp att hon kände sig ful och misslyckad och blyg och tråkig. Men i mina ögon var hon jättetuff! Svarthårig och publicerad författare.

Jag har lite svårt att fatta att nu är jag själv en förebild. Unga personer tittar på mig med stora ögon och tycker att det är häftigt att jag skriver om att vara sig själv och gå sin egen väg. Att jag står på scen och pekar finger.

Ungdomar på Birger Sjobergsgymnasiet

Ungdomar på Birger Sjobergsgymnasiet

Men det är inte alltid jag når alla. En del känner inte alls igen sig, har en helt annan bakgrund med andra problem än att känna sig ful och tråkig. Fördelen med att ha med sig en annan person, av ett annat kön var att det blev en bättre balans i klassrummet. När ungdomarna själva skulle prova att skriva dikter var det tydligt att de var inspirerade både av min punkiga attityd och Andreas flytande, rytmiska språk och känslostormande tankar.

Vad som fungerade särskilt bra var att låta eleverna jobba i grupp. De fick välja varsin känsla att skriva om och sen fick de sätta ihop känslorna till en gemensam dikt. Att se dem stå framför klassen och läsa i kör är en seger. Både för dem själva och för oss som workshopledare. I en ideal värld kan ungdomarna till och med bli varandras förebilder.

Louise Halvardsson, författare, föreläsare och poet, arrangör SM i Poetry Slam 24-27 maj 207 på Musikens Hus i Göteborg

 

Louise Halvardsson och Andreas Varas

Louise Halvardsson och Andreas Varas