Profilbild
2017-04-09

Mitt namn:

Frida Sabina Gabrielle Ulvegren

Jag föddes:

i Stockholm 10/4 år 1984

Familj:

Jonas, mamma och mina tre systrar

Böcker jag gjort/medverkat i:

Tack och förlåt (novellett 2011), Fridas resor (roman 2013), Tago 1 (antologi 2013), Kvinnor ritar bara serier om mens (antologi 2014), Jannah – sista året på jorden (del 1 i romanserie 2016).

Första bokcirkeln jag var med i:

Min gamla ateljékompis Rene bjöd in mig till den bokcirkel som hon och hennes kille Rasmus hade tillsammans med ett gäng litteraturintresserade i Malmö. Jag hann sällan läsa ut böckerna till våra träffar, men bokcirkelgänget var ändå en viktig del i mitt sociala liv under den perioden.

Senaste bokcirkelsboken:

Olyckornas tid av Moira Fowley Doyle som vi läste till Dynamos bokcirkeln för unga som jag leder tillsammans med Jonas på mitt jobb. Jag tyckte att den var okej, men inte fantastisk. Jag tror ingen blev helt begeistrad av den direkt, men vi hade ändå ett mysigt samtal kring den. Med bokcirkeln för unga läser vi en bok i månaden och träffas med en grupp ungdomar och fikar och pratar om vad alla tyckte om boken. Det blir ofta rolig stämning och skratt, speciellt om det är en bok som någon eller flera i cirkeln inte tyckte om. När vi läste Jag Earl och tjejen som dör av Jesse Andrews hade en av våra deltagare tyckt att den var så dålig att hon efter bara något kapitel ilsket slängt boken i väggen. Och det var en av Jonas favoritböcker!

Bästa bokcirkelfrågan:

Fanns det några djur i boken? Vi hade skrivit med den frågan mest på skämt när vi gjorde frågelapparna till Dynamos bokcirkel, men den skulle visa sig vara en toppenbra fråga. Det har förvånansvärt ofta funnits något eller flera djur med i ungdomsböckerna vi läst och med denna fråga lyfter vi djurets funktion och relevans för berättelsen. I boken Jack av Therese Lindström fanns till exempel en hund som på allra högsta grad var en viktigt karaktär i boken, och i Superkrafter på gott och ont av Karl Modig blev en mus brutalt plågad av huvudkaraktären och det ledde till en känslosvallande diskussion mellan ungdomarna om djurens rätt. Jag kan verkligen rekommendera alla som har en bokcirkel att pröva den här frågan i era framtida bokcirkelsamtal. Bara pröva och se vart den tar er!

Min nästa bokcirkelbok:

Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Ohlsson. Vi ska ha läst den till nästa bokcirkelträff med Dynamo och till den träffen kommer vi att få besök av författaren själv! Sara har lovat att berätta lite om sitt arbete med att skriva boken och kommer att svara på alla våra frågor och funderingar kring berättelsen och hennes skrivprocess. Jag har redan läst ut boken. Den var väldigt snabbläst. Mycket luftiga sidor. Det är ju en av fördelarna med att ha bokcirkel runt just ungdomsböcker.

Ett bokcirkelminne:

När vi hade bokcirkel på påsklovet förra året och ingen kom. Vi hade dukat fram rikligt med fin fika, ställt i ordning bord och stolar och satt upp stör ej-skyltar på dörrarna till mysrummet och så satt vi bara där. Jag och Jonas. Utan en enda ungdom, med varsin bok i handen och bara ”jahopp, vad ska vi göra nu då?”.

Efter ungefär en timme kom en av våra unga bokcirkeldeltagare inspringande och frustade till ”Förlåt att jag blev sen! Men! Var ÄR alla? Är det redan slut?” och jag tittade på Jonas och vi liksom mumlade fram emellan oss att ”nä, det var faktiskt ingen alls som kom idag…”. Hon bara skrattade och satte sig vid bordet och det blev ett riktigt mysigt boksamtal ändå, om än lite kortare än vanligt och med vääääldigt mycket fika till bara oss tre.