Profilbild
2017-04-24

Jag är ordförande i Göteborgs Poetry Slam, Göteborgs Poetry Slam som nätverk har haft verksamhet i över 15 år men föreningen har inte funnits i mer än fyra månader. Det har varit spännande att starta en förening inom ett existerande nätverk. Ibland har det känts förbjudet att ta beslut i styrelsen för vilka har gett oss rätten att plötsligt bestämma över nätverket? Föreningen anordnar främst deltävlingar och lokala finaler i poetry slam men i år är vi också SM-arrangörer. SM i poetry slam 2017 äger rum 24-27 maj på Musikens Hus i Göteborg.

Vad är poetry slam?
Det är tävlingar i talad poesi. Utan rekvisita läser poeterna egenskrivna dikter som är högst tre minuter långa. Vem som vinner bestämmer fem i förväg utvalda jurygrupper i publiken. De sätter en sammanlagd poäng på dikten och poetens framförande mellan 0,0 och 10,0.

Inför SM i poetry slam har Kultur i Väst betalat medlemmar i Göteborgs poetry slam att hålla workshopar på olika gymnasieskolor i Västra Götalandsregionen. Vi i föreningen bestämde oss för att låta en erfaren workshopledare åka tillsammans med en som inte har hållit workshopar förut. Jag åkte med Lennon Koppetsch till Mimers Hus gymnasium i Kungälv.

Efter mina workshopar brukar jag fråga deltagarna vad som var det roligaste och vad som var det svåraste under workshopen. Det roligaste för mig med workshopar är att se deltagarnas lycka när de skrivit något nytt. Under en av workshoparna i Kungälv satt en deltagare och läste sin dikt tyst. Sedan höjde den armarna i vädret och ropade: Yes, det här blev så bra!

Då ville jag skratta, då ville jag gråta. Jag hade bidragit till att deltagaren skapat något den kände sig stolt över. Jag hade delat med mig av gåvan jag själv fått från kulturen. Ett liv, som trots sin rutinmässighet, ständigt bjuder på överraskningar.

Ingrid Nilsson, dramapedagog och kulturprojektledare samt ordförande i Göteborgs Poetry Slam.