Profilbild
2017-04-18

För fyra år sedan gick jag en kurs ”Fiction of Relationships” på nätet och efter den så ville några av de flera hundra deltagarna fortsätta. Vårt ”hem” valde vi att bygga på de grupptjänster som GoodReads erbjuder, vi kom igång och är nu en grupp på ca 10 personer från USA, Kanada, Storbritannien och Sverige.

Vi läser främst 1800-tals klassiker t.ex. Krig och Fred, Bröderna Karamazow, Bergtagen mm. Just nu är vi i slutet på Fåfänglighetens Marknad.

fåfängans

Vi har så småningom kommit fram till ett bra sätt att arbete på som gör att vi klarar av att på nätet grundligt diskutera klassiker efter klassiker år efter år.

Vi röstar om vilken klassiker vi skall läsa. Vi gör en plan för varje vecka: vad som skall läsas och vem som i gruppen som då skall vara handledare som öppnar och inleder. Själv går jag in när det passar mig (Sverige ligger först tidsmässig) läser vad de andra skrivit och ger mina kommentarer. Lynn i UK brukar komma sen. Hon kan vara med trots att hon är sängliggande och dessutom inte orkar läsa utan lyssnar på böckerna. Sen kommer de övriga så vi håller på dygnet runt.

Även om litteraturen och våra personliga kommentarer runt den är den sammanhållande delen i cirkeln så är det personliga umgänget en lika viktig del. Därför har vi ett ”Värdshus” med olika ”ämnesrum” om andra böcker, filmer, TV-serier, mat och politik där vi skriver om oss själva och allt mellan himmel och jord. Just nu är Trump mycket aktuell då en i gruppen inte vet hur hon skulle klara sig utan ObamaCare. Vi håller tummarna.

Bokcirkel på nätet? Ja, den är som ett andra hem.