Profilbild
2017-03-27

MariaEhrenberg_thumbVarför bokcirkla? Svaren är många men mitt svar är att man kan hitta personer som vill samtala om den smalaste bok, uddaste, äldsta, konstigaste – ja, alla som inte tillhör dagens breda topplista.


Det var så jag började. I den lilla by jag bodde i fanns en person som ville läsa Jane Austens böcker på engelska. Gissa vem? Undertecknad. Alla mina vänner bodde på annan ort. Räddningen blev en Jane Austen-lista på Internet. Betänk att detta var i nätets barndom, gränssnittet var hysteriskt och man fick bara inlägg en gång om dagen. Men vilken glädje jag hade av denna lista och dess medlemmar; så kunniga, så intresserade och så glada.
Idag är allt mycket lättare. Bokcirklar.se gör att man enkelt och snabbt själv kan skapa en cirkel om nästan vilken bok som helst. Och att Litteraturbanken nu är med är ett stort och verkligt plus. Den litteratur de nu gör tillgänglig för alla är en verklig skatt att ösa ur. Jag , som gärna läser flickböcker från äldre tider, har redan hittat en i sanning udda titel, men en som man mycket väl kan samtala hitta moderna paralleller till. Flickböcker är utmärkta markörer för hur man sett på män och kvinnor men de gömmer också en hel del rebelliska tankar mot ett samhälle som stängde in och kvävde halva befolkningen.

 Jag talar om den här lilla pärlan: http://litteraturbanken.se/#!/forfattare/IdstromE/titlar/Tvillingsystrarna/sida/V/faksimil?fokus

 Tvillingsystrarna: berättelse för unga flickor af Ellen Idström. Författaren är mig totalt obekant men se på handlingen! Två systrar blir föräldralösa. Den ene, den söta och behgaliga, tas genast omhand av en släkting som skämmer bort henne, understödjer alla ”kvinnliga” drag. Den andra systern, som varken ser bra ut eller är särskilt charmig, hamnar hos en elak tant, som bestämmer sig för att uppfostra henne som pojke. Hur det går? Ja, det tänker jag inte avslöja, men man ser tydligt var författarens hjärta ligger. Och jag tror att mitt finns på samma ställe.

 Så mitt tips: botanisera bland Litteraturbankens titlar. Skapa en litteraturcirkel och se vilka som blir dina nya vänner.

Maria Ehrenberg
Regionbibliotekarie Halland.