»Nej, vet ni hvad», sa jag häromdagen åt Ada, min äldsta, gift med kronofogden, och åt Maja, Gustafs systerdotter, som ska vara hos oss i vinter, »något måste vi hitta på att friska upp oss med efter sommarvärmen. Jag känner mig lika dufven som en uppslagen å dö kologn flaska. Snart är det ingen parfym kvar i mig alls, och det är då rakt inte trefligt.»

»Kan vi inte ställa till en spelklubb, som herrarna?» föreslog Ada.

»Nej, vet du», sa jag, »det ogräs man inte vill ska frodas, ska man väl inte plantera i sin egen trädgård. Skulle bara fattas det! Nej, jag föreslår någonting litterärt.»

»Litterärt?» sa barnen och spärrade upp ögonen som ett par små andliga fågelungar, hvilka väntade på själaspis.

»Jaha», sa jag, »just litterärt. Hvarför skulle vi inte?

Även om vi nog inte hade haft något emot lite sommarvärme just nu så kanske vi ändå kan friska upp oss i väntan på densamma med att göra något ”litterärt”, som Lovisa Petterkvist (Alfhild Agrell) föreslår i inledningen till Hemma i Jockmock, tryckt år 1896, en av de många e-böcker som finns hos Litteraturbanken.se.

Vi på Litteraturbanken är mycket glada över det samarbete med Kultur i Väst, Göteborgs Stadsbibliotek och Kultur i Halland – regionbibliotek som har kommit till här på Bokcirklar.se – en fantastiskt fin plattform för alla läsintresserade!

Detta upptäckte vi hösten 2015 då vi startade vår Klassikercirkel, ”Tidlösa Kvinnoöden”. Att det var många som ville läsa och diskutera klassiker märktes redan i den första cirkeln. Över 70 personer anmälde sig då vi läste Almqvists Det går an. I sex månader tog sedan vår cirkelledare Immi Lundin – bokcirklarnas grand lady – oss med på en resa som gick genom ytterligare fem böcker och spände över 100 år i tiden.

Så mycket intressant kom upp i diskussionerna och vi vill förstås att ni skall fortsätta att cirkla kring klassiker. Gå gärna in på Litteraturbankens hemsida http://litteraturbanken.se/#!/start, botanisera i vårt bibliotek, ladda ner e-böcker (alla är gratis), läs, och sist, men inte minst, diskutera dem här på Bokcirklar.se!

Thérèse Röök och Cai Alfredson

Redaktörer, Litteraturbanken

  1. För er som vill ta del av cirkelmaterialet till Klassikercirkeln ”Tidlösa Kvinnoöden”, gå in på: http://litteraturbanken.se/#!/presentationer/specialomraden/Klassikercirkeln.html och läs Immi Lundins Introduktioner och Samtalsförslag till böckerna.