Profilfoto
2017-03-01

Driften av bokcirklar.se, som i några år legat hos Regionbibliotek Stockholm lämnas idag vidare till Kultur i Väst tillsammans med Göteborgs stadsbibliotek, Litteraturbanken, och Region Halland.

Till att börja med vill vi på Göteborgs stadsbibliotek tacka för det fina läsfrämjande arbete som Regionbibliotek Stockholm lagt ner på bokcirklar.se. Några tekniska eller praktiska förändringar har inte skett i och med övertagandet, så för er som har cirklar igång så går det bra att fortsätta som tidigare.

Slutet på boken är bara början,

skrev Nina Frid som för tio år sen startade bokcirklar.se. Och så är det- oavsett vilken typ av läsare du är. Det finns introverta och extroverta läsare. De introverta som föredrar att läsa i fred, hemma i favoritfåtöljen eller i “sin hörna” på caféet, och grunna på boken i ensamhet. Och de extroverta läsarna- de som knappt hinner vända första bladet förrän de känner ett oemotståndligt behov av att genast delge andra sina tankar och känslor. Men oavsett så är “slutet på boken bara början”.

Själv tillhör jag de där som är lite både och, och under perioder tillhör jag icke-läsarna. För så kan det också vara. Ibland orkar jag av olika anledningar inte läsa skönlitteratur- men jag återkommer ALLTID.

Jag har under året samlat på mig citat och meningar från böcker som betyder mycket för mig på olika sätt och där jag under perioder finner tröst, stöd och inspiration. Dessa böcker och den läsningen tillhör min privata och den vill jag inte dela med andra. Sen finns det böcker som jag älskar men som aldrig hade nått de höjder jag gett dem utan högljudda diskussioner om innehåll, miljöbeskrivning och språk.

Nästan alltid så gillar jag att få ta del av andras upplevelser och läsningar. Med ett undantag.

Tidigt 90-tal läste jag i Uppsala och hamnade bredvid en kille som nyligen läst Michail Bulgakovs Mästaren av Margarita och som pläderade för att denna bok måste alla människor läsa. Han var mycket påstridig och tjatig och jag bestämde mig för att aldrig någonsin läsa en endaste bok av Bulgakov. Flera år senare började jag läsa litteraturvetenskap där boken ingick som kurslitteratur och nästan genast kapitulerade jag. Som tur är så tillhör det ovanligheten att människor är sådär gåpåiga. Oftast utmynnar deras läsentusiasm i att också jag blir inspirerad och intresserad av vad de läst.

Läsning kan betyda så mycket för människor, och vara så mycket. Något privat och något man delar med andra. Något man lär sig av, roas av, gråter av, skräms av och i bästa fall något som vidgar ens perspektiv.

Vi på Göteborgs Stadsbibliotek är glada över att tillsammans med den nya redaktionen ta över arbetet med Bokcirklar.se. En plattform för läsning och som under tio års tid varit Sveriges största samlingsplats för bokcirklar och boksamtal online. Vårt mål är att fortsätta samla läsare landet runt: kulturarbetare, bibliotekarier, pedagoger, elever och allmänhet- kort sagt alla bokälskande läsare som gillar att prata böcker med andra!

Sofia Olausson, bibliotekarie på Göteborgs stadsbibliotek