Profilbild
2016-11-03

I mitt arbete läser jag mycket facklitteratur men lyckligtvis får jag också tillfälle att läsa mycket skönlitteratur. Efter att ha arbetat i museibranschen i många år, bland annat på Bohusläns museum i Uddevalla som konstpedagog och utställningsproducent har jag nu glädjen att få arbeta mera med litteratur. Hösten 2014 blev jag kontaktad av Anita Alexanderson som är huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland (www.bokdagaridalsland.se) . Anita har gästbloggat på denna sida tidigare (nov-dec 2013) och berättat om Bokdagars historia och så sent som i somras var Bokdagar gäst på sidan med inlägg från årets sommarevenemang. Mötet med Anita hösten 2014 ledde till att jag arbetade som koordinator för Bokdagar under två år. Sedan hösten 2015 har jag två nya regionala uppdrag (som jag nämnt tidigare) så nu har jag övergått till att arbeta ideellt för Bokdagar i Dalsland genom att vara styrelsemedlem i Dalslands litteraturförening.

När man planerar för litterära händelser såsom författarkvällar, Nordiska Novelldagar eller Bokdagar i Dalsland gäller det att läsa mycket aktuell skönlitteratur för att kunna välja de allra bästa och mest intressanta till evenemangen. Vi vill hålla hög kvalitet och vara aktuella i våra val av gästande författare. När jag började med detta arbete kände jag samma glädje som när jag läste Litteraturvetenskap på Göteborgs Universitet i början av 1990-talet. Nästan som en berusning där man glömmer tid och rum, släpper tankarna på alla måsten och tillåter sig att sväva iväg. Just att få läsa mycket och länge känns extra lyxigt och berikande.

Bokdagar i Dalsland har Nordisk litteratur som sin inriktning och det har gett upphov till många nya bekantskaper bland våra nordiska grannländers författare. Samarbetet med nordiska kollegor och förmånen att besöka flera litteraturfestivaler i Norge har utökat vårt nätverk. Jag vill rekommendera alla att besöka vårt grannland i väster för att ta del av deras rika utbud av litteraturfestivaler. I Norge finns ca 60 olika litteraturfestivaler spridda över landet. ”Reine ord” på Lofoten är kanske den mest unika. Miljön, naturen, midnattssolen bidrar till den magiska stämningen. I början av juni 2014 lyssnade vi till scensamtal (eller bokbad som det kallas i Norge) och uppläsningar av de norska författarna Frode Grytten och Anne B Ragde samt Josefine Klougardt från Danmark.

SAMSUNG

Reine ord, Lofoten

I Fredrikstad, nära den svenska gränsen och bara ca 45 minuters bilresa från Strömstad äger ”Ord i Grenseland” rum den första helgen i september. I Gamlebyn bland kullerstensgator och vacker bebyggelse, precis vid vattnet träffas publik och författare. Här har jag nu varit på besök tre år i rad och senast fick vi uppleva ett gripande samtal mellan Anzhelina Polonskaya, poet och medlem i ryska PEN och just nu fristadsförfattare i Frankfurt och Mustafa Can, svensk journalist och författare som samtalsledare.

1473011873868

Ord i Grenseland, Fredrikstad

Vill också nämna ”Litteraturuka i Vestfold” som arrangeras i Tönsberg med omnejd i början av november. Där mötte jag häromåret bland andra den norske författaren Levi Henriksen som senare skulle komma att bli gäst i vårt nya residensprogram AIR Litteratur Västra Götaland. Mer om detta i nästa inlägg.

SAMSUNG

Litteraturuka i Vestfold, Tönsberg

Dagens Boktips får bli tre nordiska favoriter:
Albertetrilogin (Alberte och Jakob, Frihetens väg, Bara Alberte) av Cora Sandel som jag läst många gånger. Snart är det dags igen för en omläsning av denna inkännande berättelse om en ung kvinnas utveckling, villkor och väg genom livet.
Klassikern Sult av Knut Hamsun som jag också läste för längesedan och som fortfarande med jämna mellanrum dyker upp i tankarna. Den gjorde verkligen intryck.
Slutligen trilogin om pojken (Himmel och helvete, Änglarnas sorg, Människohjärtat) av den isländske författaren Jón Kalman Stefánson som jag läste förra julen medan snön passande nog yrde utanför fönstret. Poetiskt skrivet om livet, kärleken och döden.