Idag på morgonen läser jag om ett upprop av Sigtunas tidigare fristadsförfattare Ragip Zarakolu. Här beskriver han den våldsamma attack som nu sker mot pressfriheten i Turkiet. Man förfasas av det som sker framför oss, nu i denna stund.

Jag kommer ihåg när Ragip just anlänt till Sigtuna. Min son och jag hamnade på samma restaurang och vi gick förbi för att hälsa. Efteråt beskrev jag de vedermödor som denna fantastiska man fått utstå i sin kamp för det fria ordet. Sonen blev förstummad och fick en omedelbar insikt i att de fri- och rättigheter vi tar för givet riskerar andra livet för.

Stora torget IMG_5263Yttrandefrihet och vår tids stora framtidsfrågor står alltid högt på agendan under Sigtuna Litteraturfestival. Förra årets samtal mellan Masha Gessen och Dorotea Bromberg gör sig påmint. Masha Gessen beskrev en dyster framtid i Ryssland och hur vi är på väg rak tillbaka till mörkare tider. Behovet av att göra mer för att skydda det fria ordet och verksamma journalister är skriande.

När vi startade Sigtuna Litteraturfestival var det för att vi ville ställa till med en fest för litteraturen och för det fria ordet. Vi vill vara en plats där angelägna frågor diskuteras och viktiga berättelser ges utrymme. Nu firar vi fem år och vi ser att det blir allt viktigare att stå upp för yttrandefrihet och demokrati.

Under årets litteraturfestival presenterar vi Sigtunas nya fristadsförfattare, Iman Al Ghafari.

Sedan i juli bor denna Syriska författare i Sigtuna och under festivalen möter hon författaren Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN, och Alf Linderman, Sigtunastiftelsens direktor, i ett samtal kring sitt författarskap och fristadens betydelse för demokrati och yttrandefrihet.

Samar-Yasbek_Foto-Mehmet-Ali-Poyraz

Den syriska författaren Samar Yazbek kommer.

Det känns viktigt. Att läsa hennes senaste bok ”Resa in i i tomheten” är lika fruktansvärt som nödvändigt. Samar förflyttar oss rak in i krigets vardag. Man kan inte värja sig mot de grymheter som sker. Vi behöver alla läsa boken och vi behöver förstå vad som pågår. Nu får vi höra henne dela med sig av sina unika vittnesmål från Syrien, vår tids största konflikt, i ett samtal med Björn Wiman.

Därtill bjuder festivalen på flera högaktuella samtal migration, orättvisor och ilska. Det blir flera angelägna samtal om Syrien, Europa och Norden att se framemot.

När man ser på världen som den ser ut idag blir man lätt uppgiven. Vart är vi på väg? Då känner jag en viss tröst när jag läser Ragip Zarakolus upprop till slut.

Ragip avslutar: Vinnare blir inte brutaliteten, rasism och fientligheten mot böcker, utan det blir sanningen, mänskligheten, friheten och demokratin som vinner till slut!

En utveckling värd att kämpa för.

Jag hoppas att vi få se er på den femte upplagan av Sigtuna Litteraturfestival

/Camilla Zedendahl,
vd Destination Sigtuna och initiativtagare till Sigtuna Litteraturfestival.

Ur programmet

Samar Yazbek i ett samtal med Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman om konflikten i Syrien, terrornätverket Isis och vad krig gör med oss människor.

Sigtunas fristadsförfattare Iman Al Ghafari i ett samtal med Ola Larsmo, författare och ordförande i PEN. Moderator, Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman.

Allan Larsson, tidigare finansminister och aktuell med boken Min Europeiska resa och Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot samtalar.

Nordiskt författarmöte med Elisabeth Åsbrink, Kjell Westö, Marte Michelet och Per Svensson om minne och glömska, nationell identitet, självbild och hur vi väljer att skriva vår historia.

Negar Naseh och David Qviström i ett samtal om vår europeiska samtid, om gränser och om innanför och utanför. Hur klarar vi av att ta in det som sker omkring oss? Hur ska vi leva? Och hur kan man göra gott? Samtalet leds av journalisten och författaren Kristina Kappelin.

Klicka här för att läsa hela programmet.

Med över 90 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 26-28 augusti med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Booker-prisbelönade Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven, Kjell Westö, Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson, Negar Naseh, Ebba Witt-Brattström och Sven Wollter m fl deltar.