Läsning förlänger livet. Det visar en studie från Yale som Dagens Nyheter citerade här om dagen. Jag är inte förvånad, men nöjd över att få det svart på vitt. Och även om jag inte tycker att man behöver söka en ursäkt för att läsa kan det vara bra att ha lite statistik att ta till hjälp ibland.

För några år sedan hittade en kamrat till mig en artikel om kulturens hälsobringande effekter. Här förespråkade man receptförskrivning av kulturaktiviteter lika väl som många förespråkar fysisk aktivitet som ett alternativ till traditionell medicin i receptblocken. Hon kastade ut träningsskorna och bokade istället in teaterbesök och författarmöten på löpande band. Ett utmärkt sätt att fylla livet med spännande innehåll.

Så här i OS tider undrar jag dock om man måste sätta det ena mot det andra. Svaret är förstås nej. Kikar man tillbaka lite i tiden – till solskensolympiaden i Stockholm, fanns till och med litteratur med som OS-gren. Konstgrenarna fanns kvar ända till 1948. Kanske är det dags att återinföra dessa. Idrottshjältar och författaridoler sida vid sida vore fantastiskt att se.

Under Sigtuna Litteraturfestival står ordet i centrum. Allt sedan starten har vi sökt skapa nära möten mellan författare och läsare, men även oväntade möten författarna emellan. Vi vill samlas runt allvarliga och angelägna frågor, men även ge utrymme för ren njutningsläsning. Fler än 80 författare medverkar i festivalen och vi bjuder på 90 programpunkter under den sista helgen i augusti.

kiva 7Förra året ringde landslagskaptenen, journalisten och författaren Magnus Sjöholm oss och frågade om vi vill arrangera världshistoriens första landskamp mellan de svenska och finska författarlandslagen i fotboll. Vi kunde inte motstå detta, även om en författarlandskamp för med sig sina egna utmaningar. Det är inte lätt att kommentera en match där hela det finska laget bär namnet Kivi och nummer 7 på ryggen. Allt för att hedra de sju bröderna.

I år fortsätter idrotten att lira med litteraturen. Norge står på tur att möta de framgångsrika svenskarna. Ibsen-inspirerad fotboll har utlovats. Dessutom låter vi en av världens främsta fotbollsdomare, Sigtunabon Jonas Eriksson, drabba samman med Patrik Lundberg i ett samtal runt boken ”En i laget”.

Självklart välkomnar vi ungdomarna. Inför mötet mellan Eriksson och Lundberg läser Sigtuna IF:s ungdomslag boken, för att sedan agera domare.

Ungdomars läsning är viktigt för oss. Visst kan man kroka arm med idrotten för att uppmuntra till läsning. Här finns många goda exempel. Se bara på Svenska basketförbundet som deklarerat att basket och läsning hör ihop.

Skoldagen_webb-1Vi vill också vara med och sprida läslust och berättarglädje bland våra unga. För andra året inleder vi därför årets festival med en särskild skoldag. 700 elever har under våren läst böcker och den 26 augusti får eleverna möta författarna. Jag minns så väl hur förra årets lågstadieelever stormade scenen efter Anna-Clara Tidholm framträdande för att få en autograf. En av många äkta författarhjältar. Precis som de hjältar vi finner på OS.

Nästa fredag möter eleverna följande författarhjältar: Petrus Dahlin, Johanna Lindbäck, Elin Lindell, Katarina Kuick, Karl Modig, Mårten Melin och debuterande Vanna Rosenberg. En dag att se framemot.

Nästa helg sparkar vi igång den femte upplagan av Sigtuna Litteraturfestival.

Varmt välkommen till Sigtuna Litteraturfestival den 26-28 augusti!

 

/Camilla Zedendahl,

vd Destination Sigtuna och initiativtagare till Sigtuna Litteraturfestival

Med över 90 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 26-28 augusti med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Booker-prisbelönade Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven, Kjell Westö, Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson, Negar Naseh, Ebba Witt-Brattström, Suzanne Osten och Sven Wollter m fl deltar.

Hela programmet hittar du här

Information om hur du köper biljetter hittar du här

Ur programmet på temat idrott och litteratur:

  • Två bollberättare möts – Möt Jonas Eriksson, en av världens bästa fotbollsdomare och Sigtunabo, och Patrik Lundberg, författare och division 5-spelare, i ett samtal om viljan att ur fotbollsleken skapa något så pass verkligt och rättvist som möjligt. De är två självständiga berättare om fotboll. I novellsamlingen En i laget har Patrik skrivit om en ungdomsdomare som har Jonas som idol. Nu ställs de öga mot öga: författaren och fiktionens förebild, plus läsarna från Sigtuna IF:s ungdomslag under ledning av Magnus Sjöholm.
  • Författarlandskamp Sverige-Norge – ”Som att skriva en stafettroman, med fötterna. Ungefär så är det att spela författarfotboll, vi tvingas överta en berättelse vi inte riktigt behärskar. Med lite tur kan vi överlämna ett något mer begripligt manus men oftast inte. Ändå är detta ”bland de lyckligaste stunderna i mitt liv” enligt en norsk författare i skånsk exil. ”Vår gemensamma kamp är i första hand med den obstinata bollen, i andra hand mot en kortbyxekiperad kollega och motståndare oavsett om denne föreställer Norge eller Sverige. Vi ersätter helt enkelt språket med massor av obesvarad kärlek.” Så beskriver Magnus Sjöholm, lagkapten i det svenska författarlandslaget, det här med författarfotboll i allmänhet och om att möta Norge under Sigtuna Litteraturfestival i synnerhet.
  • Spring dig fri! – Möt Kenneth Gysing, journalist, redaktör, författare och löpare, i ett samtal med Magnus Sjöholm, journalist och författare om löpning som ett sätt att förhålla sig till livet och om att springa på såväl exotiska platser som på stigarna hemmavid.