Profilbild
2016-08-24

Varje år är det lika spännande. All sedan vi vinkade av de sista författarna efter förra året festival har vi arbetat intensivt med att skapa årets program. Samarbete ligger i Sigtunas själ och samarbetet ligger bakom programarbetet. I vår programgrupp ingår representanter för Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommuns bibliotek, Sigtuna Museum, Global utmaning och Destination Sigtuna.

Vi har alla läst böcker, mött förlag och pratat med författare. Sedan har vi mötts och tillsammans sökt skapa ett program fyllt av spännande möten och samtal. Det samlande begreppet är “ordet kraft”. I en tid med allt snabbare och kortare budskap vill vi att Sigtuna Litteraturfestival ska vara en plats där man får stanna upp och reflektera över viktiga frågor. Demokrati och yttrandefrihet står högt på agendan, med även poesi och existensiella frågor får stort utrymme. Ja, programmets över 80 programpunkter har något för alla. (Stora som små – vi arrangerar ju Lilla Litteraturfestivalen för de yngre läsarna på lördagen)

böckerVi är glada att i år få välkomna både debutanter och rutinerade författare.
Extra aktuella författare med nya titlar är Booker-pristagaren Anne Enright (Den gröna vägen), Elisabeth Åsbrink (1947), Andrzej Tichý (Eländet), David Qviström (Tio lektioner i manlighet) och Petrus Dahlin (Lik på Stadavik och Skogens systrar). Henrik Berggren berättar om arbetet med den kommande Dag Hammarskjöld-biografin Den inre kompassen.

Bland författardebutanterna återfinns flera spännande namn som Sven Wollter (Hon, han och döden), Vanna Rosenberg (Singers melodi) och Madeleine Bäck (Vattnet drar). En annan slags debut gör även Kjell Westö, denna gång som fotbollsspelare, i det svenska författarlandslaget i mötet mot Norge på lördagseftermiddagen. En kamp man inte vill missa.

Besökarna ges även en unik chans till vittnesmål från vår tids största konflikt när Sigtunas nya fristadsförfattare, Iman Al Ghafari, och författaren Samar Yazbek, båda från Syrien, gästar festivalen. Vi är extra glada att de båda redan är på plats. Iman har funnit en fristad hos oss under de närmaste två åren och Samar har beretts utrymme att komma till Sigtuna och Sigtunastiftelsen en tid innan festivalen för att finna lite ro.

Nu är det bara två dagar kvar till festival.

Varmt välkommen till den femte upplagan av Sigtuna Litteraturfestival i helgen!

Ur programmet 2016:

  • Den gröna vägen – Möt Anne Enright i ett samtal med Madelaine Levy, litteraturredaktör på SvD, om den nya boken, om sitt skrivande och om sitt förhållande till den irländska litterära traditionen.
  • I mötet mellan den stillsamma cellisten och en hemlös händer något – Möt Andrzej Tichý i ett samtal med sin förläggare Lina Rydén Reynols om sitt författarskap och om den nya romanen.
  • Tio lektioner i manlighet David Qviström i ett samtal med journalisten och DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman, som myntat begreppet Kulturmannen, skildrat hans liv och död.
  • Unikt vittnesmål från krigets Syrien Samar Yazbek i ett samtal med Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman om konflikten i Syrien, terrornätverket Isis och vad krig gör med oss människor.

 

Hela programmet finns här: http://sigtunalitteraturfestival.se/program/

 

Med över 90 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 26-28 augusti med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Samar Yazbek, Booker-prisbelönade Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven, Kjell Westö, Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson, Negar Naseh, Ebba Witt-Brattström och Sven Wollter m fl deltar.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangerades av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.