Profilbild
2016-07-04

Vad är ni för sorts läsare? Såna som kastar er över recensenternas favoriter eller är ni skeptiska och avvaktar tills hajpen är över?

Det finns flera böcker som jag är glad att jag läst fast jag till en början var obstinat och vägrade. Det finns lite olika anledningar till denna trista inställning att vägra läsa vissa böcker. Dels för att många av dom fått enastående bra kritik – något som jag kan vara barnsligt skeptisk till. Varför vet jag inte. Logiskt sätt borde jag ju vilja läsa dom eftersom så många storläsare specialiserade på litteratur gillade dom. Några av dom kände jag inte för att läsa för att personen som talade för boken/författaren var så entusiastisk att det kändes som att jag tvingades att läsa mot min vilja. En och annan var jag tvungen att läsa p.g.a. skola, universitet och jobb. Jag kommer under den här veckan tipsa om några av alla dessa böcker som jag till slut kapitulerat inför: Först ut är Michail Bulgakovs Mästaren och Margarita.

När jag i början av 90-talet gick på en folkhögskola utanför Uppsala träffade jag en student som pläderade för att alla människor måste läsa Mästaren och Margarita. Han var mycket påstridig och tjatig och jag bestämde mig för att aldrig någonsin läsa en endaste bok av Bulgakov. Så började jag läsa litteraturvetenskap där boken ingick som kurslitteratur och nästan genast kapitulerade jag. Den är torr, full av slapstick och obeskrivligt dråplig. Två framstående medlemmar av Moskvas litterära samfund diskuterar Guds existens, Jesus och mänskligheten. De bekänner sig till den sovjetkommunistiska synen där allt övernaturligt, som inte går att belägga vetenskapligt betraktas som en myt uppfunnen av överheten för att trycka ner proletariatet. Så blandar sig en tredje part in i samtalet, en främling i Moskva med namnet Woland. Mannen argumenterar för Jesus existens och kan berätta intima detaljer ur de båda litterära herrarnas liv. En svart katt som röker cigarr och åker spårvagn är ytterligare ett av de mycket udda inslagen. Samtalet blir allt underligare och du formligen sugs in i berättelsen som läsare.