Profilbild
2016-05-21

Jag tänkte sluta där jag började, med läslusten, lusten att läsa.

Sommaren är nästan här. Alla tecken tyder på det: Elevernas sinnestillstånd – en blandning av sprudlande glädje och ångestfull panik, ett tillstånd som delas med lärarna. Syrenerna som blommar. De många varierande outfits på stan – kortkort utan strumpbyxor på den ena, täckjacka och kängor på den andra. Semesterplanerna som dryftas. Grillröken som ligger tät mellan radhuslängorna och sist men inte minst läslistan! Det slår aldrig fel, i maj månad pikar min läslust. Överbelastad med jobb drömmer jag om det enkla livet.

Läslistan – listan över böcker som jag vill läsa under sommaren. Varje år vid den här tiden börjar jag fundera över vilka böcker som jag inte hunnit läsa under den senaste tiden, klassiker som jag borde ha läst för längesen, författarskap jag är nyfiken på, boktips som jag aldrig hunnit plocka upp. Somrarnas läslistor innebär ett ofrånkomligt misslyckande. För det första är sommaren aldrig så lång som jag önskar och timmarna i skuggan under eken inte på långt när så många som jag drömmer om. För det andra så är listorna alltid på tok för långa. Bredvid vanligt sommarliv finns det helt enkelt inte tid för mig att plöja samtliga romaner som blev slutnominerade till Man Booker Prize, plus Augustvinnaren och den där boken av Hagar Olsson som jag inte vet hur jag ska få tag på, årets Nobelpristagares första roman, Woolfs Flush och novellerna av Anna Lenah Elgström.

Så i år har jag tänkt lite extra på den där läslistan (läs- och lyssnarlistan borde det kanske stå). Eftersom sommaren inte går att förlänga är det listan som måste kortas. Fast samtidigt vill jag inte sänka min ambition. Jag vill ju hålla hoppet och drömmen levande om en sommar fylld av lästid. Nu tror jag dock att jag äntligen har funnit den optimala lösningen. Listan är kort, men samtidigt ambitiös. Jämför jag med tidigare år, där listan brukar bestå av minst 10–15 titlar, framstår den här vid första anblick som överkomlig – en författare, en titel. Möjligen är det så att skenet bedrar.

Jag presenterar Lo Söllgårds sommarläsning 2016:
Marcel Proust – På spaning efter den tid som flytt. / À la recherche du temps perdu. / Remembrance of Things Past.

Tack för mig! Jag önskar er en härlig sommar med mycket tid för läsning och då och då tid att “sitta på stenarna”. (Förra sommaren stod Thomas Mans Buddenrbooks på läslistan.)