Profilbild
2015-12-18

Sitter ännu en gång på tåget hem från Stockholm och sorterar intrycken. Vilken kväll det var igår. Förutom det roliga med att min novell släpptes var Skrivbaren ett oerhört lyckat koncept. Inte minst den öppna scenen med omedelbar feedback.

Vi var tre personer som satt i en expertpanel och gav återkoppling på deltagarnas texter. Tanken var inte att vi skulle vara någon jury, utan vi skulle bara berätta vilka tankar deras texter väckte. Det var roligt att se dem bli upplyfta och inspirerade av våra ord.

Här är min novell “Kvinnan i lägenheten” och en urdrucken kopp. Jag tog fotot i Ebbas lägenhet i morse medan Ebba var på jobbet. I morse var jag kvinnan i lägenheten.

image

Jag hade tagit ledigt från jobbet idag och kunde alltså tillbringa hela dagen i Stockholm. Jag passade på att se Anna Odells utställning “Okänd kvinna”. Den var otroligt fängslande. Jag blev helt uppslukad och var där i flera timmar. Sällan har ett konstverk lyckats väcka så många tankar hos mig som detta verk. Sättet som hon belyser makt och hierarkier på är fullkomligen briljant. Från början till slut. Ett mästerverk.

Apropå mästerverk måste jag också skriva några ord om Alejandro Leiva Wengers novellsamling “Till vår ära”. Jag läste den inte när det begav sig, även om jag kände till den. Och häromveckan, när jag skulle skriva en artikel om Jonas Hassen Khemiri, blev jag påmind om den (eftersom “Ett öga rött” jämfördes med den). Så jag började läsa den och det visade sig vara ett av mina bättre beslut.

Redan den första novellen golvade mig. Vilket nästan aldrig händer. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör att man blir golvad, men jag tror att den novellen är så medryckande därför att den är ett formexperiment som samtidigt träffar rakt in i hjärtat. Den tilltalar både knoppen och kroppen. De övriga novellerna håller samma höga kvalitet. Jag har faktiskt ännu inte läst ut hela novellsamlingen eftersom jag inte vill att den ska ta slut.

Nu är tåget framme och det är dags för mig att säga tack för de här två veckorna. Det har varit roligt att blogga för er. Hoppas att ni får en fin jul med många härliga läsupplevelser.