Profilbild
2015-11-20

I ett till synes alldeles vanligt skafferi hemma i köket hos Tomas och Monica Tranströmer var matvaror satta på undantag. Här växte istället fram ett imponerande arkiv bestående av dagböcker, manuskript, brev och tidningsklipp. Ikväll var det releasefest för boken I arbetets utkanter för vilken min vän och kollega Magnus Halldin varit redaktör. Boken består av ett urval ur nämnda ord- och bildskatt. Materialet sträcker sig ända tillbaka till poetens barndom och det mesta är tidigare opublicerat. Boken är utsökt formgiven av form- och designansvarig hos Albert Bonniers förlag: Nina Ulmaja. På bilden nedan sitter de tillsammans med Fredrik Skog, producent bakom Nobelmuseets Tranströmerutställning för ett par år sedan, och samtalsledare Harald Hultqvist. I publiken satt bland annat Monica Tranströmer.
Det var kort sagt en högtidsstund för oss Tranströmerfans.

IMG_0106 IMG_0107

Nu när min tid som gästbloggare börjar lida mot sitt slut vill jag förresten passa på att be om ursäkt ifall det blivit överdrivet mycket poesi i mina inlägg. Å andra sidan finner jag det UNDERDRIVET med poesi i väldigt många andra sammanhang, så egentligen kan man se det som ett mikroskopiskt balanseringsförsök. Det är väl därför lika bra att jag avslutar med en riktigt fin dikt signerad just Tomas Tranströmer:

POSTLUDIUM

Jag släpar som en dragg över världens botten.
Allt fastnar som jag inte behöver.
Trött indignation, glödande resignation.
Bödlarna hämtar sten, Gud skriver i sanden.

Tysta rum.
Möblerna står flygfärdiga i månskenet.
Jag går sakta in i mig själv
genom en skog av tomma rustningar.