Profilbild
2015-11-18

Idag gästade Regionbiblioteket i Stockholm Svenska Akademien för att hålla ett seminarium om litteratur- och läsfrämjande. Först ut var en presentation av Litteraturbanken, wwww.litteraturbanken.se, som innehåller en redan fantastisk, och ständigt växande, mängd klassisk svensk skönlitteratur att läsa och söka i direkt från skärmen. Kolla in den! En roligt detalj var förresten att jag fick lära mig att inledningsmeningen “Äntligen stod prästen i predikstolen” som jag hade med på min tio i topp-lista i förra blogginlägget ursprungligen löd “Äntligen stod prästen predikstolen”. Först med 1933 års upplaga av Gösta Berlings saga ändrades detta “på predikstolen” till det modernare “i predikstolen”. På var så att säga inte längre lika på.

Dessutom presenterades bokcirklar.se men den sidan bör nog inte vara helt obekant eftersom du redan befinner dig på den. Hur man arbetar med poesi på biblioteket var en annan seminariepunkt. Årets mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepris, Alice Thorburn, var på plats tillsammans med sin kollega, Elias Hillström, och delade med sig av riktigt goda erfarenheter från Stockholms stadsbiblioteks huvudbibliotek samt Tranströmerbiblioteket. Mycket inspirerande! Lyssna för allt i världen på deras bibliotekspodd: Solen, https://biblioteket.stockholm.se/boktips/bibliotekspodden-solen, som bland annat har (minst) ett avsnitt vikt helt åt just poesi.

poesi poesi2
Och bara för det avslutar jag med en egentillverkad dikt:

FÖRBLI

Skymningen, Guds autism
kommer nära.

En outsäglig begriplighet.
Utspridda krocketklubbor i gräset.

Väderstreck åt alla håll.