Profilbild
2015-09-16

Uppläsning, Release Me, Kulturhuset, Sthlm. foto: Eva Whitebrook

— Nu blir väl folk därhemma imponerade när du varit på Kulturhuset och läst?

Vi vet så lite om varandra. Vi föreställer oss. Ibland blir det fel. Sådär jättefel. Jo. Man vill skratta. Eller kanske grina en skvätt. Eller bara förundras?

Alltså, vi imponeras ju som av olika saker. Det finns faktiskt många som inte alls tycker att Kulturhuset i Stockholm är… nej, låt mig säga såhär: Folk har annat att tänka på än olika hus långt borta, oavsett om det är Kulturhus, Badhus, eller ens om det där nåt annat intressant Hus. (Norstedtshuset fanns inte i min begreppsvärld innan jag själv var dit förra sommaren! Inte alls!)

Det är ju som olika. Här, två exempel (av alla de tusen som finns):

För många är slaktgärdet det viktigaste som händer om hösten. Arbete. Kött i frysen. Tradition. Och man träffar släkten! (Bilden är från 2014, jag fotade, min man och dotter skymtar mellan hornparet, svägerskan syns också, lite, ovan ryggen, o.s.v.)

höstgärde

För andra är det bra Bokmässa som hägrar. Planering. Genomförande. Önskelistor över vilka man vill se, eller vem man ska lyckas byta några ord, eller visitkort, med. (Och man tipsar varandra om att kön till herrtoaletten alltid är kortare. Jodå). Många Arbetar dygnet runt under Bokmässorna och tänker konstigt nog inte alls på om det är imponerade att vissa andra är, till exempel, på gärde.

Mitt eller ditt centrum ÄR andras periferi, och tvärt om. Man glömmer det så lätt! Nästan slarvigt lätt. Och det är kanske därför berättelser behövs?

För att berättelser kan sippra in, rinna, eller storma, mellan våra självklarheter. För att de faktiskt kan vidga oss och låta världen väva sig Väldig. Vända upp och ner på våra vanligheter, om vi vill.