Det har inte varit så himla mycket bloggande, jag åkte på festival och alla mina bästa vänner var där. Fick en överraskningsfest med temat Semla och Skumpa. Det är den finaste kombinationen jag vet, så om ni har tråkigt, baka semlor och köp bubbel.

Kommer förhoppningsvis blogga mer den här veckan. Här kommer en lista om böcker.

1. Vilken bok läste du senast?
Jag läser ofta ganska mycket samtidigt, har många böcker på gång. Innan sommaren så läste jag reportageboken ”Jemen är bra!” av Tanja Holm i samband med ett personporträtt jag skrev om henne. Den var superbra och gav en bra överblick av Jemen som land och vilka utmaningar Jemen står inför. Hade någon idé under våren att jag skulle läsa varannan bok skönlitterär och varannan bok reportage. Tycker fortfarande det är en bra idé.

Under hela sommaren har jag läst ”Kära Liv och Caroline” nonstop, och jag läser den fortfarande. Det är Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli (som driver podden ”en varg söker sin podd”) som svarar på frågor om livet, döden och kärleken. Den är bra, ärlig, rolig och ger ibland knäppa och korta svar och ibland långa och eftertänksamma.

IMG_2943

Är ganska långt bort från gymnasiet, men går ju att applicera ändå.

 

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Stål av Silvia Avalone och Just Kids av Patti Smith. Har lånat en massa böcker men inte just de två. Typiskt mig att släpa runt på böcker som jag inte tänker läsa nu ändå. Vill också läsa något mer av Sara Stridsberg.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Kvinnliga. Det har inte riktigt varit meningen tror jag, jag har inte aktivt tänkt att det ska vara kvinnliga författare, samtidigt så dras jag till feministisk litteratur/feministiska författare så det är kanske inte så konstigt. Den man jag läser är Theodor Kallifatides.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Brukar ha koll på hur långt jag läst, och sen när jag har ganska lite kvar så läser jag så långsamt att det blir plågsamt.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Brukar läsa på internet och prata med min familj. Processar ofta ganska länge innan, typ googlar mycket om författaren och sånt innan jag verkligen sätter igång.

6. När blir en bok för lång?
Alla fantasy-böcker är för långa.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Alltså. Både och. Läser inte så mycket av engelskspråkiga författare, tycker det är jobbigt att läsa tjocka böcker på franska. Läste Lena Dunhams bok på engelska, och ska läsa Just kids. Så lite engelska i alla fall.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Kära Liv och Caroline, har läst den högt med hur många vänner som helst. Tycker annars det kan vara jobbigt att låta andra läsa böcker jag tycker om, vill liksom att böckerna ska vara mina egna.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Ger upp ganska snabbt då. Men gör ofta mycket research innan boken, så att det brukar sällan hända.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Noll böcker med Fantasy och sånt, inte en enda Harry Potter-bok ens. Överrepresenterat är nog böcker som försöker analysera kärlek, eller feminism, eller serieböcker.

11. Vilka är dina favoritförfattare?
Sara Stridsberg, Amanda Svensson, Olivia Bergdahl.

12. Favoritkaraktär?
Dolly i ”Hey Dolly” av Amanda Svensson. Bryr mig också väldigt mycket om Ester Nilsson i egenmäktigt förfarande.

hey-dolly-022_52757292

finaste stycket ur “Hey Dolly”.