Det har jag fått vara med om. Både att starta och nu arbeta med att ständigt utveckla Sigtuna Litteraturfestival. Det är ett kärt arbete, men också slitigt och ibland lite motigt. Men det är alltid värt besväret. Under närmaste två veckorna ska jag blogga om vår historia, visa upp lite av arbetet bakom kulisserna och berätta vad som väntar den 22-23 augusti då den fjärde upplagan av Sigtuna Litteraturfestival går av stapeln.

Och vem är jag? Jag heter Camilla Zedendahl, jag arbetar som vd på Destination Sigtuna och jag brinner för litteratur och för hållbarhet. På Destination Sigtuna har vi i uppgift är att marknadsföra Sigtuna och att få fler att upptäcka platsen. Jag är övertygad om att det gör man bäst genom att spegla platsens själ och att i handling visa vem man är och vem man vill vara. Och i Sigtuna är det skriva ordet och litteraturen en viktig del av vår historia.

Berättelsen om Sigtuna Litteraturfestival tar sin början i ett möte på en parkeringsplats i juni 2011, eller egentligen mycket tidigare.

Tanken på att starta en litteraturfestival i Sigtuna var inte ny. Vi hade pratat om detta länge. Jag kunde inte tänka mig en bättre plats än Sigtuna för en litteraturfestival. Dessutom kunde jag inte tänka mig någon viktigare festival att starta. Frågan var bara var börjar man? För att lyckas i ett sådant projekt, insåg vi att vi måste knyta till oss de kunnigaste av människor, som brann för vår idé. Var hittade vi dem? Drömmen lades åt sidan och fick lämna plats för våra ordinarie uppdrag.

Och så hände det. Förläggaren Dorotea Bromberg hade just avslutat ett inspirerande föredrag på Sigtunas Frukostklubb. Doroteas entusiastiska syn på läsandet, berättandet och hennes starka tro på ordet kraft var smittsamt. Och då stod det klart – henne vill vi arbeta med. Frågan var om hon ville arbete med oss? Jag följde Dorotea ut till parkeringsplatsen. Återfärden fick vänta, medan jag berättade om vår idé. Och Dorotea sade ja – klart vi ska starta en litteraturfestival.  Hennes stöd gav oss modet att gå vidare.

Nu återstod bara arbetet att skapa vår festival.

Den första frågan var hur skulle vi finna festivalens själ. Vår egen inriktning? Svaret var naturligt. Sigtuna grundades som Sveriges första stad för över tusen år sedan. Här har folk mötts från när och fjärran i alla tider och här finns en stark och lång berättartradition. Från den första runstenen, via de många författare som funnit sin plats att skriva här, till dagens twitterflöde. Vi ville bygga vidare på detta.

Mötet och det goda samtalet skulle stå i centrum. I dagens samhälle, som präglas av en snabbhet med en strid ström av information och korta budskap, ville vi bidra med att sänka tempot något, och ge tid för samtal och utrymme för eftertanke. Allt med utgångspunkt i litteraturen och utifrån en tro på ordets kraft. Vi ville skapa spännande och ibland lite överraskande möten mellan läsare och författare, men även författare emellan.

Vi såg framför oss att litteraturen formligen skulle ta över hela Sigtuna och det skulle bubbla av läslust och berättarglädje i varje hörn av staden.

För att lyckas med detta måste engagemanget vara brett. Vi bjöd in fler att delta. Och då hände det som så ofta händer i Sigtuna. Alla började bidra. Samarbete ligger i Sigtunas själ. Och samarbete ligger bakom hela vårt program. Så har det varit från starten. När vi nu arrangerar den fjärde upplagan av Sigtuna Litteraturfestival står hela samhället bakom festivalen. Många är djupt engagerade. Och jag kan lova att det är alltid spännande diskussioner i den breda programgrupp vi tillsammans skapat. Resultatet är drygt ett 70-tal programpunkter över två dagar. Över 100 medverkande författare från ett stort antal förlag kommer till Sigtuna i augusti.

Demokratifrågorna står som alltid högt på agendan. I år med Masha Gessen som gäst. Vi har flera nyheter. Vi tjuvstartar med en konsert med bl.a. Sarah Riedel redan på fredagskvällen. Det blir en ”Lilla Litteraturfestivalen” för våra yngre läsare. Vi har premiär för en poesistafett under ledning av Åsa Beckman. Bokcirklar.se kommer för första gången att mötas IRL – på en frukost med författaren Cilla Naumann. Dessutom kommer världshistoriens första fotbollslandskamp mellan Sveriges och Finlands författarlandslag att gå av stapeln. Lek och allvar står på programmet. Hur skapar vi programmet? Mer om det senare.

Vår dröm var att få skapa vår litteraturfestival. Nu hoppas jag bara att du vill komma till Sigtuna den 22-23 augusti och uppleva den tillsammans med oss. Hela programmet hittar du här.

Camilla Zedendahl,
vd Destination Sigtuna huvudarrangör av Sigtuna Litteraturfestival