– Du är så dum att du inte får läsa något mer på hela veckan, utbrister min son förargat och stirrar på sin bokslukande lillasyster.
– Du, replikerar hon blixtsnabbt, för ett sådant straff måste man minst ha mördat…

Det hände för ett par år sedan och det var ett vanligt syskonbråk, men ack så tänkvärt. Rätten att läsa, skriva och möjligheten att ta till sig och dela med sig av berättelser är livsviktig. För samhället, såväl som för oss som individer.

En av anledningarna till att vi startade startade Sigtuna Litteraturfestival för fyra år sedan var att vi ville vara med och bidra till att sprida läslust och berättarglädje. Vi ville ställa till med en fest där den läsbitna känner sig hemma. Men vi vill även vara med och öppna dörren till bokens värld för flera. Ungas läsning är därmed viktig för oss, så viktig att vi i år startar vi Lilla Litteraturfestivalen.

Men trots att vår uppgift är att skapa en Litteraturfestival och inget annat, har vi känt vi att inte kan vänta på att de unga ska hitta till festivalen. Vi måste finna andra vägar att nå ut. Redan tidigare har – som en del i och inför festivalen, det kommunala bostadsbolaget SigtunaHem bidragit genom att arrangera en skrivarverkstad. Här har unga i kommunen fått prova på att kanske för första gången plocka upp pennan och på allvar försöka skriva själva. Resultatet har blivit en bok och de unga debutanterna har fått ställa till med en releasefest under festivalen. Denna bok har även varit den tackgåva vi givit till de etablerade medverkande författarna. Gissa om ungdomarna varit stolta över detta. Och gissa om vi varit stolta över dem. Denna skrivarinsats har varit en viktig del i festivalens själ.

I år ville vi ta ytterligare ett steg. Vi kontaktade skolorna runt omkring i Sigtuna kommun. Vi tog fram ett föreslag på ett läsprojekt och författarmöten med utgångspunkt i tre aktuella såväl som angelägna böcker. Temat var utanförskap, fördomar och främlingsfientlighet.

katitzi-m-flBöckerna vi hade valt var Min Brorsa heter Noa av Anna-Clara Tidholm för de yngsta, Katizi av Katarina Taikon för mellanstadiet samt 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson för högstadiet.

Vi fick en fantastisk respons. Efter påsklovet påbörjade 26 klasser – ca 600 elever, att läsa de tre olika böckerna.

Och den 21 augusti kommer eleverna till oss. Då är böckerna utlästa och under en särskild skoldag får de möta Anna-Clara Tidholm, Katarina Taikons dotter Angelica Ström, samt författarna Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson tillsammans med sångaren och musikern Dimitri Keiski, uppvuxen i Märsta.

Och vi har kommit ett lite steg på vägen att sprida läslust. Det känns fantastisk.

/Camilla Zedendahl, vd Destination Sigtuna, huvudarrangör Sigtuna Litteraturfestival

MER BARN & -UNGDOMSLITTERATUR UNDER SIGTUNA LITTERATURFESTIVAL

Det är inte bara våra skolelever som får chansen att få möta författare. Här kommer lite tips om vad som pågår under Lilla Litteraturfestivalen (för unga) lördagen den 22 augusti:

  • Deckarjakt med Kusinerna Karlsson, författarmöte med Katarina Mazetti.
  • Serietecknarworkshop med Joakim Gunnarsson, som bl a har tecknat Bamse.
  • Författarmöte med Martin Olczak om fantasins gränslösa möjligheter
  • Träffa Sigtunas läshundar Nova, Luna, Milou och Muffins.
  • Slöjda en saga med Siri Homlong.
  • Öppen workshop med Barnboksakademin.

Dessutom blir det sagoläsning, stadsvandring för barn och bokpyssel.

Axplock ur programmet, om barn- och ungdomslitteratur för vuxna:

Hela programmet hittar du här: sigtunalitteraturfestival.se
Följ oss på Facebook, Twitter: @sigtunalitt