Med Sigtuna Litteraturfestival vi vill skapa en fest fylld av läslust och berättarglädje. Vi vara en plats där vi samlas runt det skrivna ordet och får tid att diskutera viktiga och angelägna frågor. Vi vill vara med i diskussionen, göra skillnad och påverka. Ett underliggande tema för Sigtuna Litteraturfestival är ordets kraft. Utifrån hur det påverkar oss människor – som individer, men även som del i ett samhälle.

Demokratifrågorna och yttrandefrihetsfrågorna har alltid stått högt på vår agenda. Ända sedan festivalens början har jag drömt om att den rysk-amerikanska författaren och journalisten Masha Gessen skulle vara vår gäst. Hon är en så viktig röst. Fler borde höra den. I år blir det verklighet.

Masha-Gessen_Foto-Casia-Bromberg_webb-svMånga av er har kanske redan läst Gessens bok Mannen utan ansikte i vilken hon skildrar hur Vladimir Putin kommit att bli den mäktigaste mannen i Ryssland. Det är fascinerande läsning, skrivet av en modig författare som anser sig själv vara ansvarig att fortsätta det arbete som Anna Politkovskaja hindrades utföra. I sin andra bok Ord kan krossa betong: Berättelsen om Pussy Riot har hon porträtterat Putins kanske mest kända kritiker. DN:s kulturchef Björn Wiman, som själv skriver mycket om yttrandefrihetens villkor, tvekade inte när han fick frågan om att leda ett samtal med Masha Gessen. Rubriken är om motstånd och kamp i dagens Ryssland. Det kommer att bli ett viktigt samtal.

När vi skapar programmet försöker vi även skapa mindre, mer intima möten mellan författare och åhörare. I ett litet biblioteksrum kommer vi därför att få höra Masha Gessen samtala med sin förläggare Dorotea Bromberg om riskerna med att arbeta som författare eller journalist ett land där censur är vardagsmat och journalister tystas.

Nordiskt författarmöte 2015Men vad händer här hos oss? Till ett annat viktigt samtal har vi tagit ett nordiskt perspektiv. Vi har bjudit in författare från våra grannländer och ställt frågan – Vad händer med författarens frihet i ett hårdnande samhällsklimat med extremism och attentat? Hur påverkas de själva av samtiden? Och kan man se skillnader mellan de nordiska länderna?

Yttrandefriheten begränsas och hotas på allt för många platser världen över. Sedan 2012 är Sigtuna engagerad i ICORN International Cities of Refuge Network och vi är en fristad, just nu för den turkiska författaren och publicisten Ragip Zarakolu. Ragip Zarakolu har under decennier kämpat för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och tryckfrihet i Turkiet. Nu finns han alltså här hos oss. Till Ragip ställer vi frågan vad innebär den ökade digitaliseringen? Kan den ge nya vägar till att ge ut bannlyst litteratur?

Det känns fantastiskt att så många samlas för att samtala om yttrandefrihet- & demokratifrågor.

Två veckors bloggande här på Bokcirklar går mot sitt slut.
Jag lovade att skriva lite om vår historia, visa upp lite av arbetet bakom kulisserna och berätta vad som väntar den 22-23 augusti då den fjärde upplagan av Sigtuna Litteraturfestival går av stapeln.

IMG_8496Jag sitter här i soffan och funderar över allt jag inte hunnit skriva om. Jag har just läst bokmagasinet Vi Läsers artikel om Kerstin Ekman. Kanske skulle jag ha skrivit om Kerstin inför hennes samtal med Eric Schüldt? Kerstin har ju även hon i allra högsta grad kämpat för yttrandefrihet i motvind. Men jag inser snabbt att jag hellre rekommenderar artikeln. Skulle jag ha skivit något runt frågan: Går det åt helvete med världen, eller? En underbar fråga som jag tror vi alla vill ha svar på. Men jag tror att vi får vänta på svaren till mötet mellan läkaren och författaren Johan von Schreeb, biskop emerita Caroline Krook och journalisten och författaren Kristina Kappelin. Jag har lärt mig ett nytt ord – Imponerabilia, det skulle man kunnat skriva om, men jag tror att Håkan Nesser, Agneta Pleijel, och Ylva Eggehorn kommer förklara det bättre än jag någonsin skulle kunna göra.

Jag inser att jag kan inte skriva om allt. Inte ens om vad som hände med den där underbara idén att låta världshistoriens första landskamp i fotboll mellan Sveriges och Finlands författarlandslag i fotboll gå av stapeln under Sigtuna Litteraturfestival.

Det jag hoppas är att jag gett er en lite insikt om hur vi arbetar med vår festival och att ni ska lockas att själva läsa om de många  programpunkterna, skapa ert eget program för att sedan komma och besöka årets festival. Jag hoppas särskilt att vi ses på Bokcirklars bokfrukost på söndagens morgon, då vi samlas för att samtala om Cilla Naumanns bok Springa med åror/62 dagar.

Varmt välkomna till Sigtuna Litteraturfestival den 22-23 augusti

Camilla Zedendahl,
Vd Destination Sigtuna, huvudarrangör Sigtuna Litteraturfestival

Lite fakta om Sigtuna Litteraturfestival: Med cirka 70 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 22-23 augusti. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Masha Gessen, Dorthe Nors, Kerstin Ekman, Yvonne Hirdman, Håkan Nesser, Lena Andersson, Kristina Kappelin och Elin Lucassi.

Hela programmet hittar du här. Följ oss på Facebook, Twitter: @sigtunalitt 

Vill du köpa biljetter till festivalen? Klicka här.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.