För drygt ett år sedan kom Alfonso Ambrosi, som arbetar på Sigtunastiftelsens bibliotek, till oss på Sigtuna Litteraturfestival med en idé. Varför inte förvandla den gamla telefonkiosken till en bokkiosk? Ja, varför inte? Vi hade just läst i tidningen att dessa fina antika telefonkiosker höll på att helt försvinna från gatubilden runt omkring i Sverige. Ett 10-tal år tidigare hade vi själva räddat vår telefonkiosk från att bytas ut mot en modern elupplyst låda, men den bara stod där till ingen nytta. Någon telefon fanns inte kvar. Nu kom väcktes idén att inte bara låta telefonkiosken pryda sin plats, utan få en ny funktion.

Alfonsos utgångspunkt var att boken och det skriva ordet är en gåva till oss människor och att det är viktigt att vi anstränger oss för att se till att böcker finns lätt tillgängliga för alla och en var. I denna bokkiosk skulle vi skapa en plats där man kan dela med sig av sina bästa läsup­plevelser och ta del av andras. Mitt i staden. Dygnet runt. Enkelt.

Idén var oemotståndlig. Och nu blev det febril aktivitet. Vi hade ett par veckor på oss – skulle förvandlingen hinna ske i tid till världsbokdagen den 23 april 2014?

Vi kontaktade det kommunala fastighetsbolaget som ansvarade för kiosken. KomFasts chef sa tveklöst ja – kör! Sigtunastiftelsen, med Sara Hjelmstedt i spetsen, tog fram penslar, byggde hyllor och ändrade den gamla skylten ”telefonkiosk” till ”bokkiosk”. Allt med en fantastisk känsla för stil och form. Sigtuna bibliotek och Sigtunastiftelsens bibliotek samlade in lämpliga böcker.

Än en gång visade det sig vara lätt att genomföra en riktigt bra idé i Sigtuna. Inga hinder sattes upp för genomförandet, tvärt om. Lagom till världsbokdagen var den färdig för invigning.

Nu står bokkiosken öppen för andra året i rad. Mellan världsbokdagen i april till någon gång i september kan man ta eller lämna en av sina favoritböcker här. Vi är några som har ”delad vårdnad” om kiosken. Vi går förbi och tittar till den någon gång i vecken. Och den är älskad. När Richard Ford kikade in i kiosken vid sitt besök på Sigtuna Litteraturfestival förra året fick vi lova att sätta upp hans böcker. Så nu står de där – Kanada och böckerna om sportjournalisten Frank Bascombe, om ingen har hunnit låna dem förstås.

Men det är inte bara Richard Ford som besökt bokkiosken. Vi läser gästboken med stor behållning.

”Jag och min lillebror har lämnat var sin bok som båda är bra”
”Kurt, 4 år, vill ha böcker om hajar”
”Majken och mormor var här och läste en saga i solen”
”Great that you promote culture this fun and simple way. These ideas can change the world”

Skärmavbild 2015-07-24 kl. 10.18.04Och vår bokkiosk dyker upp på instagram. Jag kunde själv inte annat än att le stort när jag såg den fantastiskt sympatiska och härliga Sigtunabon Tomas Brolins instagrambild med texten “Tänkte slå en signal till mamma men blev en bra bok istället.” En gott alternativ, tycker jag.

Tidigare var Sigtunas lilla rådhus och Arlandas stolta flygledartorn de byggnader vi såg mest på instagram, men nu har de alltså fått konkurrens av Sigtunas minsta bibliotek.

Bokkiosker dyker upp runt omkring i Sverige, vilket känns fantastiskt. Jag har fått flera frågor om hur man gör och om det finns några instruktioner att följa när man ska öppna en bokkiosk. Svaret är nej. Tvärt om, det finns massor av kreativa sätt att skapa sin egen ”bokkiosk”. Jag vet dessutom att vi inte är ensamma och att det redan görs – och har gjorts, på olika sätt över hela landet sedan länge. Tänk om vi kunde samla in exempel på alla dessa intitiativ. Det vore kul om ni kunde dela med er av era bästa exempel. Jag är säker på att det skulle inspirera än fler till handling.

Bokkiosken har nu blivit något av en symbol för Sigtuna Litteraturfestival. Utgångspunkten är kärleken till ordet och tron på dess kraft. Att boken ska få stå i centrum. Och att det är ett grundläggande mänskliga behov att få dela våra berättelser.

Varmt välkomna att besöka vår bokkiosk på Lilla torget i Sigtuna stad.
Och varmt välkomna till Sigtuna Litteraturfestival den 22-23 augusti.

Camilla Zedendahl,
Vd Destination Sigtuna huvudarrangör till Sigtuna Litteraturfestival

Lite fakta om Sigtuna Litteraturfestival: Med cirka 70 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 22-23 augusti. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Masha Gessen, Kerstin Ekman, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Lena Andersson, Kristina Kappelin och Elin Lucassi. Hela programmet hittar du här. Följ oss på Facebook, Twitter: @sigtunalitt 

Vill du köpa biljetter till festivalen? Klicka här.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.