Profilbild
2015-03-13

Hej kära bokcirklar.se-läsare!

Jag är tillbaka i morgonrusningen på Stockholms Central, men den här gången väntar jag inte på något tåg. Idag är jag bara här för att skriva. Det finns många problem med att vara en caféskrivare (se inlägget Ett felmeddelande från Stockholms Central), men det värsta är ändå öppettiderna. Speciellt när timmarna till lämning rinner iväg och man tvingas nattjobba för att hinna färdigt. Efter att klockan har passerat 23.00 är det svårt att hitta bra fik och det händer då att man tvingas arbeta hemifrån.

Missförstå mig rätt, jag älskar min lägenhet. Läget (Kungsholmen), storleken (45 kvadratmeter), den arkitektoniska epoken (tidig funkis) – allt är perfekt, men det är ändå något som saknas. Och med något menar jag att mitt vardagsrum är irriterande befriat från främmande människor i rörelse.

Under årens lopp har jag utformat överlevnadsstrategier för att ta mig igenom de långa, kalla deadlinenätterna. En sak fungerar bättre än allt annat, att baka. Muffins, pajer, kanelbullar och bananbröd; småkakor, kladdkakor och sockerkakor. Vad som helst som är sött och gott. Det kanske verkar kontraproduktivt att ödsla tid på detta när man redan har tidsbrist (varför skulle man annars sitta vid datorn kl. 03.00?), men det är betydligt mer kontraproduktivt att drabbas av en mental blockering och bara apatiskt stirra på dataskärmen. Bakandet blir den där lilla distraktionen som jag behöver för att inte låsa mig. Något praktiskt, fysiskt att göra för att rensa hjärnan.

Allra bäst är det om receptet inbegriper många olika moment som kan göras med pauser för skrivande. Cupcakes är fantastiskt. Man gör en smet, fyller muffinsformar, ställer in dem i ugnen, skriver medan de gräddas (för extra sockerkick slickar man skålen). Man tar ut dem ur ugnen och skriver medan de svalnar (för extra sockerkick provsmakar man). Sedan rör man ihop en frosting (cream cheese och vit choklad är jättegott!) och resten av natten alternerar man mellan att skriva och att dekorera bakverk (och att provsmaka förstås). När solen går upp nästa morgon har jag alltid skrivit mer än jag skulle ha gjort annars.

Nu blir det ju inte alltid cupcakes förstås. Cupcakes förutsätter att man inte väntar med att inventera skafferiet till klockan två på natten. Då får man anpassa sig efter vad man har hemma. Genom åren har det blivit mången rulltårta (inget matfett) och många chokladbollar (inga ägg). Lågvattenmärket inträffade i vintras när det enda jag hade var smör, socker och mjöl. Det blir förvisso en mördeg, men en mördeg är inget kul om man inte har något att smaksätta den med. Då blir det bara … (hemska tanke) brysselkex. Jag hatar brysselkex. Det smakar bara sötat smör, vilket inte är så konstigt eftersom det är just vad det är. Ändå stod jag där mitt i natten och maniskt rullade mördegskorvar i karamellsockerfärgat strösocker. Och sedan åt jag upp dem, trots att det inte var gott. Men skrivandet gick hur bra som helst.

Trevlig helg och hörs på måndag! /Alex