Profilbild
2015-01-12

Dags att träffa nya läsare i Veckans cirkel! Här möter du cirklar med olika smaker och inriktningar, får svar på sådant som vad olika bokcirklar äter och vilka böcker som väcker starkast känslor. Veckans cirkel är Elsas vänner. Trevlig läsning!

elsasvanner
Namn på cirkeln: Elsas vänner

Om cirkeln: Namnet kommer sig av att initiativtagaren till vår bokcirkel under några år drev Villa Björkås. Det var äkta paret Curt och Elsa D´Orchimont som ägde Villa Björkås. De var välkända vänersborgare under 1900-talet. Paret, som var barnlösa, var generösa donatorer vilket kommunen, biblioteket och stadens museum dragit nytta av. I deras testamente, undertecknat 1966, skrev de båda att deras yttersta vilja var att deras egendom Björkås för all framtid förvaltas som ett parkområde, fritt att disponeras av allmänheten. Villan skulle hyras ut eller rivas. När änkan Elsa dog 1996 gick alltså egendomen över i kommunens ägo.
Skönlitteratur, gemenskap och god mat kännetecknar vår cirkel. Den startade 2000, då som en idégrupp för initiativtagarna Ann-Sofie som då drev restaurang/café Villa Björkås. Denna idégrupp övergick till att bli en bokcirkel som då bär namnet från ägarinnan till Villa Björkås. För tillfället är vi nio personer i gruppen. Några personer är kvar sedan starten och några har tillkommit genom åren.

Var vi träffas: Vi träffas hos varandra, varannan månad.

Vi äter och dricker: Den vi är hos bestämmer middag, ofta tre-rätters. Vi skriver också upp i en anteckningsbok vad vi ätit, omdöme om boken och betyg.

Hur vi väljer böcker: Den vi är hos bestämmer bok.

Vår favoritförfattare: Linda Olsson.

collage_elsa_web

Bok vi aldrig skulle läst utan bokcirkeln: Kvinnosjälens kraft av Hernán Huarache Mamani] och Långsamhetens lov av Owe Wikström.

Bok som väckt starkast känslor: Kvinnosjälens kraft medförde starka känslor och irritation mellan deltagarna. Likadant när vi läste När livet stannar av Malin Säfström, hur man kan skriva så nedsättande om sin överlevande son och en redaktör godkänner det är oerhört märkligt och det fick oss att må riktigt illa över hur den sonen måste må efter sin mammas uttalande och känslor för honom.

 Bok vi inte läste ut: Flera givetvis genom åren, men senast var det Nina Björk, Lycklig i alla sina dagar.

Ämne vi alltid halkar in på: Mat och gamla minnen.

Tjockaste: Vibeke Holst – Förlåtelsen.

Bästa: Det är nog Kärlekens vidunderliga historia av Carl-Johan Vallgren.

 Bok som det uppstått mest oenighet kring: Kvinnosjälens kraft. 

Senaste bok vi läste: Stjärnklart av Lars Wilderäng.

Fråga vi vill ställa till andra cirklare: Hur bedömer ni er bok? Har ni särskilda kriterier? I så fall vilka?

Stort tack till Elsas vänner!

Läs tidigare delar av Veckans cirkel.
Vi söker fler cirklar! Vill du att din cirkel ska bli Veckans cirkel? Skicka ett mejl till info@bokcirklar.se!