Sjunde dagen.

Vad som räknas som en ”modern klassiker” kan skifta med tid och plats.

Här ett exempel, Joseph Conrad,Mörkrets hjärta”, som gavs ut som bok 1902, men publicerades redan 1899 i tre delar i tidskriften Blackwood’s Magazine. Den finns nu i en ny svensk översättning 2006 av Einar Heckscher. Den är verkligen värd att läsa och att diskutera!

En annan roman är Chinua Achebe,Allt går sönder”, “Things fall apart”. Denna kom ut 1958 på engelska och blev 1967 översatt till svenska av Ebbe Linde. Den har givit mig en stark läsupplevelse. Romanen skildrar ibo-(eller igbo)folkets rika kultur. Samtalskonst, ordspråk, fabler och musik är viktiga inslag. Tiden är sent 1800-tal på den nigerianska landsbygden i byn Umuofia. Männen regerar. Byn är känd för att vara mäktig i krig och magi. När den vite mannen dyker upp med sin nya religion ifrågasätts allt som tidigare varit värdefullt.

Om ni väljer Conrad och Achebe till er bokcirkel finns som en tredje möjlighet, ”En halv gul sol” av Chimamanda Ngozi Adichie. Hennes roman har ännu inte hunnit bli en klassiker, men den kan bli! Bokens handling utspelas under 1960-talet då republiken Biafra existerade under tre år. ”En halv gul sol” handlar också om igbofolket i Nigeria. Den inbjuder till sträckläsning!

Om det blir för många romaner du vill hinna med, kan det var kul att fuska litet och läsa Henrik Langes böcker, ”80 romaner för dig som har bråttom” och ”96 romaner för dig som fortfarande har bråttom”. Det är rolig läsning! Men var beredd på att du får veta allt, även slutet.

Den roman vi diskuterade i förra veckans bokcirkel på biblioteket var John Williams,Stoner”, övers. Rose-Marie Nielsen. Alla tyckte att den var skriven på ett mycket vackert språk och gav en fascinerande inblick i en mans tankevärld och livsavgörande möte med litteraturen. Författaren John Williams lästes inte av många då han dog 1994, men nu är hans bok utgiven på nytt i många länder. Kanske kan den bli en klassiker!

Så några (moderna) klassiker som gjorts om till grafiska romaner: Paul Auster,”Stad av glas” finns med illustrationer av David Mazzucchelli, Paul Karasik m.fl.. Den är mycket läsvärd! Per Demervall har förvandlat ”Röda rummet” av August Strindberg till seriebok. Charlotte Brontë, Jane Eyre bearbetad av Amy Corzine och med illustrationer av John Burns ger en fin ingång till romanen. Den påminner mig om de gamla serietidningarna,”Illustrerade klassiker”, som gav varje barn bildning på 60- och 70-talen, oftast dock med manliga hjältar.

Finns det bokcirklar som läser serieromaner/serieböcker? I så fall hoppas jag att någon av följande finns med, Art Spiegelman, ”Maus” om nazistisk förföljelse av judar i Polen från 30-tal till 1944. Judarna är möss, tyskarna katter, polackerna grisar. Liv Strömquist, ”Ja till liv! Liv Strömquists ABC” och den nyligen utgivna ”Kunskapens frukt”. Här finns folkbildning, humor och politik!