Profilbild
2015-01-12

Fjärde dagen, 12 januari

Över en miljon människor tågade i går i den fredliga demonstrationen i Paris, och många fler på olika platser i världen. Det är den motkraft vi har för att visa att vi vill leva i ett öppet samhälle med yttrandefrihet och demokrati.

Kjell Westö är en författare som kan återge historien och levandegöra de människor som haft sin vardag under någon tidigare epok. I hans senaste roman ”Hägring 38” förflyttas vi till en varm sommar i Finland 1938. Detta är en förtätad, spännande berättelse skriven på ett vackert språk. Vi får en fin skildring av staden Helsingfors och dess invånare detta år då krigsskramlet börjar höras i Europa. Minnen från tidigare motsättningar mellan olika politiska grupperingar tränger sig på. Det går att dra paralleller till vår tid! Demokrati, yttrandefrihet och fred är inte något vi kan ta för givet. Litteraturen får en extra stor betydelse i orostider. Några måste, då som nu, våga säga ifrån när rasism och främlingsfientlighet brer ut sig!

Läs ”Hägring 38” och läs den gärna två gånger! Den innehåller så mycket! Första gången för att se händelseutvecklingen. Andra gången, läs litet långsammare, bara för att njuta av språket, människoskildringarna, tidsatmosfären, staden och skärgården!

Kjell Westö har varit flitigt förekommande i prissammanhang, bl.a. Sveriges radios romanpris i våras.
I oktober gick ”Hägring 38” i P1 som radioföljetong. Han finns också nämnd här på bokcirklar.se hos åtminstone två gästbloggare, har jag sett! I september tillkännagavs, och den 20 oktober fick han motta, Aniarapriset i Stockholms stadsbiblioteks rotunda. Aniarapriset utdelas årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Pristagare utses av en jury bestående av tre personer, två ledamöter skall representera Svensk Biblioteksförening och en ledamot Sveriges författarförbund, www.biblioteksforeningen.org/var-verksamhet/utmarkelser/aniarapriset/. Jag ingår i denna jury tillsammans med Göran Schmitz och Petter Lindgren.
Här ett foto från prisutdelningen taget av Elisabeth Ohlson Wallin.

aniara
Motiveringen löd:
“Kjell Westö tilldelas årets Aniara-pris för hela sitt författarskap, som spänner från den hårt knutna lyriken i de första böckerna till den storslaget episka tonen i de senare, som “Vådan av att vara Skrake” eller ”Hägring 38”. Westö har utvecklats till en särpräglad förvaltare av platsens poesi, en framstående krönikeskrivare som förvandlar det förflutna Helsingfors till ett underbart luftskepp och en omistlig utsiktspunkt över vår egen tid.”

I veckan efter, tillkännagavs vinnaren av Nordiska Rådets litteraturpris 2014 och även det priset gick till Kjell Westö!!