Julledighet kan innebära en massa saker. Jag ser bland annat fram emot promenader och tid att läsa. För att kunna fånga stunderna som ges för läsning har jag laddat upp med ett par böcker som jag vill läsa.

I högen finns Sara Stridsberg som jag aldrig läst men som jag vill ta mig an. Kanske blir det Drömfakultuten, Darling river eller hennes senaste Beckomberga : ode till min familj. Jag tilltalas av tanken om att läsa ett författarskap från början till slut, kanske är Stridsberg mitt val eller Sara Lidmans böcker? Hur som helst tror jag att om jag läser ett helt författarskap får det gärna vara en kvinnlig författare. Kanske för att jag tycker att det är intressant att läsa om perspektiv och berättelser som inte alltid så självklarts synts och hörts.

En författare som jag faktiskt följt genom hennes författarskap är Kristina Sandberg. Uppskattade hennes tre romaner som kom innan trilogi om hemmafrun Maj. Särskilt intressant var Ta itu som handlar om en deltidsarbetande mamma som vill något annat här i livet men vad? Den tredje delen i trilogin Liv till varje pris känns därför som en finfin julläsning. Veterinären av Gertrud Hellebrand är jag också nyfiken på – det lär vara en släktsaga där huvudpersonen återvänder till sin barndomsgård med hästar. Hennes uppdrag är att göra ett radioreportage, något som visar sig inte vara så enkelt.

Andra böcker jag vill läsa är Öppen stad av Teju Cole, Americanah av Chimamanda Ngozi Adichies och Under all denna vinter av Negar Naseh.

Om det nu blir tid och möjligheter att läsa återstår att se men förhoppningsvis blir det någon läsupplevelse för mig mellan julfirande, umgänge, aktiviteter och hemmafix. Önskar dig sköna dagar.

stridsberg_Cecilia