Jag vet inte hur många gånger jag stått framför bokhyllor och låtit mina ögon glida över bokryggar och boktitlar. Men jag vet det har haft betydelse för mig, mitt liv, den jag är och blivit.

Ljus_cecilia

I mitt barndomshem hade vi flera välfyllda bokhyllor i vårt vardagsrum. Någonstans i den åldern när jag flyttade många gånger, bar tunga flyttkartonger med böcker och samtidigt arbetade som bibliotekarie med många möjligheter att låna böcker bestämde jag mig för att inte äga så mycket böcker. I mitt nuvarande hem finns därför ganska få böcker och bokhyllor. I hemlighet drömmer jag ibland om ett eget bibliotek och tror att det kan vara betydelsefullt att omges av litteratur.

Ett författarskap som fanns i mitt barndomshem var Klas Östergrens böcker. Förutom fantastiska TV-serien Soldater i månsken av honom och som finns på Sverige televisions öppna arkiv har jag inte förrän nu i höst tagit mig an att läsa Östergren. Jag var ganska skeptisk men har omvärderat min uppfattning efter att ha läst Med stövlarna på och andra berättelser, Gentlemen och Twist. Jag gillar Östergrens berättarstil, hans teman kring kärlek, relationer och vår samtidshistoria. När jag tog mig an Twist så var det en berättelse som det tog lite tid att komma in. Den slingrar sig, är mångbottnad och inte så lättillgänglig men på ett skickligt sätt får Östergren ihop alla trådar och hans olika budskap. Tror att det är en ypperlig bok att bokcirkla om med stort intresse läser jag kommentarerna om Twist på bokcirklar.

köstergren_cecilia

Betraktar mina nuvarande få bokhyllor med väl utvalda böcker och uppskattar lite extra möjligheterna att besöka bibliotek och låta mina ögon glida över bokryggar.