JAG har skrivit det förut och jag gör det igen. I tider av arbete, läxläsning med barnen och allmänt uppbokade dagar är tiden och orken att sjunka ned i en roman ganska begränsad. Jag försöker ha som strategi att läsa en bok i veckan för att jag vet att jag mår bra av det. När det inte blir så kan en dikt, en textrad, ett musikstycke som berör mig betydde mycket.

Häromveckan besökte jag medborgarplatsens bibliotek som för ett tag sedan bytt namn och skepnad till Tranströmerbiblioteket. Tomas Tranströmer som betyder så mycket för mig men vad innebär namnbytet för biblioteket? På deras webbsida står följande:

“För att hylla Tomas Tranströmers konstnärskap har Medborgarplatsens bibliotek bytt namn till Tranströmerbiblioteket. Tranströmerbiblioteket får ett utökat poesiansvar och en utbyggd samling av Tomas Tranströmers verk, tillsammans med en permanent utställning om Nobelpristagarens författarskap.”

Jag träder in i biblioteket och möts av Tranströmers ord och uttryck. Här och där finns hans dikter som konstverk på väggarna och kompletterade med vackra konstverk. Hans ord berör. Det är vackert, inspirerande och jag tycker särskilt om dikten som finns på barnavdelningen.

DiktenFjärilarCecilia

Jag lämnar Tranströmerbiblioteket full av inspiration och ny energi. En annan favoritdikt är Den största Friheten av Eva Jagrell. Har du någon favoritdikt?

Den största friheten
är att vara fri
inför sig själv…

Hela dikten Den största Friheten finns i diktsamlingen Ögonen vägrar ljuga av Eva Jagrell.

 

TranströmerCecilia