Profilbild
2014-11-27

“Böcker växer när man pratar om dem!”

 Äntligen en ny cirkel i serien Veckans cirkel! Här möter du cirklar med olika smaker och inriktningar, får svar på sådant som vad olika bokcirklar äter och vilka böcker som väcker starkast känslor. Veckans cirkel är Kära boksyster, som också driver en blogg med samma namn. Trevlig läsning! 

kära_babel

Kära boksystrarna på utflykt till Babel.

Namn på cirkeln: Kära boksyster

Cirkelns historia: Vi är vänner sedan gymnasietiden och på en fest för flera år sedan stod vi och snackade läsning och böcker varpå vi insåg att vi var i stort behov av en bokcirkel. Det tog ett år, sedan tog vi tag i det och nu träffas vi regelbundet och pratar böcker.
Vi vill läsa allt, blanda högt och lågt. Vi har funderat på att köra ett tema någon gång, kanske bara deckare, klassiker eller något annat. Hittills har vi valt att blanda vilt, vi ser helst att boken finns som pocket.
Till sommar- och julavslutningen ska man ha med sig en inslagen pocketbok som sedan lottas ut till en boksyster. På så vis får alla boksystrar med sig varsin jul/sommarbok som man läser och sedan lästipsar om vid någon av träffarna.

Var vi träffas: Hemma hos varandra med 5-6 veckors intervaller. Vi brukar också kasta in någon träff på lokal också, som sommar- och julavslutningen.

Vi äter och dricker: Jajamän. Kvällens värdinna vevar ihop något åt alla boksystrar men i våra inofficiella stadgar står det att bokcirkeln absolut inte får utvecklas till en laga-avancerad-mat-tillställning. Böckerna är det som är det primära.

Hur vi väljer böcker: Den som är värdinna för nästa träff har mandatet att välja titel. Vid händelse av idétorka slänger boksystrarna fram flera titlar och så röstar vi fram nästa bok. Tanken är att ingen ska hunnit läsa titeln tidigare – ännu en inofficiell regel. Vi har haft perioder med lite slagsida åt kvinnliga författare men då försöker vi bättra oss, lite.

Vår favoritförfattare: Vi har hittills inte läst titlar av en och samma författare men vi är eniga om att Chimamanda Ngozi Adichie står högt i kurs!

kära

Vår favoritkaraktär: Kan vi nog inte säga att vi har träffat på…. än.

Bok vi aldrig skulle läst utan bokcirkeln: Agaat av Marlene van Niekerk – den är så tjock så den menar flera boksystrar hade gått bort på grund av dess många sidor, men vi läste den som sommarbok och hade den till vår första höstträff 2013.
Ungdomsböckerna hade nog gått flera boksystrar förbi om det inte hade varit för Kära boksyster.
Flera titlar hade man nog ”missat” som sololäsare, man tror att man väljer så blandat med det gör man ju inte. Det är det som är det fina med bokcirkeln, den gör att man får chansen att testa något helt nytt, byta lässpår.

Bok som väckt starkast känslor: Också Agaat! Den blev det mycket diskussion kring. Den här tyckte boksystrarna väldigt olika om!
Och Alltings början av Karolina Ramqvist  – här tolkade vi romanens slut olika och hade anledning att prata rätt mycket om det.
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa – för att den berörde starkt och kändes så aktuell när man tittar på läget i världen.
Yarden av Kristian Lundberg gav också upphov till en rik diskussion liksom Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer.

 Bok vi inte läste ut: Vi läser alltid ut böckerna men har fått kämpa med vissa titlar – det ska erkännas.

Ämne vi alltid halkar in på: Vi hamnar ofta i relationsprat, människors olika relationer hit och dit. Vilket säkert har att göra med att vi läst många titlar som fokuserar på detta.

Tjockaste: Hittills; Agaat.

Bästa: Det bästa är diskussionerna! Att få prata om sin läsning, att man får någon annans synvinkel vilket är berikande. Plötsligt kan man ”få syn” på berättelsen från ett annat håll och det ger otroligt mycket. Böcker växer när man pratar om dem!

 Bok som det uppstått mest oenighet kring: Agaat  – igen!

Senaste bok vi läste: Sommarboken av Tove Jansson.

 Fråga vi vill ställa till andra cirklare: Höra hur andra gör sina bokval, på vilka grunder och om man väljer några särskilda teman.

Stort tack till Kära boksyster!

Läs tidigare delar Veckans cirkel.
Vi söker fler cirklar! Vill du att din cirkel ska bli Veckans cirkel? Skicka ett mejl till info@bokcirklar.se!