Profilbild
2014-09-17

Foto: Cecilia Bengtsson
Just nu pågår på Facebook en uppmaning om att lista sina tio bästa läsupplevelser och att uppmana tio vänner att göra detsamma. Det är spännande att få ta del av läsupplevelser och jag tänker på hur min lista skulle se ut och varför. EN gemensam tråd bland böckerna är att de fått mig att tänka i nya banor och gett insikter. Att berättelserna innehållit kring saker som just då varit relevant i mitt liv och gett svar utan att jag kanske aktivt sökt svar på existentiella spörsmål. Ibland har igenkänningsfaktorn varit viktig som i En moder har fyra döttrar och Bitterfittan medan andra berättelser haft betydelse för att de inte speglar min egen värld och livssituation till exempel Den hemliga historien och Tjärdocka.

Berättelserna har gett mig en större förståelse om mig själv och omvärlden och speglar på olika sätt utvecklingsfaser i mitt dåvarande liv. Det är ju inte säkert att om jag läst samma bok idag hade den haft samma påverkan som då, timingen har därför varit avgörande för bokens betydelse. Ytterligare ett tecken på att romanerna haft betydelse är att jag i mångt och mycket minns var jag befann mig när jag läste dem.

Att välja ut tio böcker känns dock svårt, så jag tog mig friheten att lista tjugo böcker från 20-årsåldern och tills idag även fast jag förstår poängen med att verkligen välja bara tio. Jag tänker också att jag i många år läste mer barn- och ungdomslitteratur än vuxenromaner. Listan är skriven i något sånär kronologisk ordning.

Vilka är dina bästa läsupplevelser?

1. Mor gifter sig av Moa Martinsson
2. Anteckningar från källarhålet av Fjodor Dostojevski
3. En moder har fyra döttrar av Inger Alfvén
4. Den hemliga historien av Donna Tart
5. Kapten Nemos bibliotek av P.O Engquist
6. Satansverserna av Salmon Rushdie
7. Målarens döttrar av Anna-Karin Palm
8. Tjärdocka av Toni Morrison
9. Långt bort från Nifelheim av Majgull Axelsson
10. Förorternas Buddha av Hani Kureshi
11. Jane Eyre av Charlotte Bronte
12. Dinas bok av Herbjörg Wassmo
13. Tillrättaläggande av Jonathan Franzén
14. Bitterfittan av Maria Sveland
15. .När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall
16. Undantaget av Christian Jungersen
17. Den stängda boken av Jette A. Kaarsbol
18. Kafka på stranden av Haruki Murakami
19. Gräset sjunger av Doris Lessing
20. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell

P.S Mina barn- och ungdoms läsupplevelser har jag tidigare bloggat i Om läsningens betydelse för mig

Foto: Cecilia Bengtsson

//Cecilia Bengtsson