Profilbild
2014-09-12

Det är fullmåne ute och jag läser Augustinatt av Maud Mangold för mina båda barn. De börjar bli så stora (8 och 11 år) att varje gång som jag får läsa högt för dem är det guldstunder. Högläsningen är frizoner från kiv, gnäll och tjat och det är härligt att få mötas via berättelser. Augustinatt börjar spännande och jag får en känsla av att boken handlar om en bortbyting.

Högläsning1_cecilia

Under de gångna åren har jag och barnen fått några högläsningsfavoriter. Jag och dottern läste den spännande och lite mystiska boken Den magiska kappan. Den utspelar sig både i nutid och dåtid och med en kappa som binder samman historien. Flera har tyckt att berättelsen påminner om Maria Gripes böcker och jag instämmer till fullo. Millans äventyr av Milena Bergqvist var en riktig pärla att få läsa. Berättelsen utspelar sig på 60-talet men Millans tankar, känslor och äventyr skulle även kunna utspela sig i nutid.

Min son har mer och mer velat läsa verkliga och sanna berättelser. Katitzi av Katarina Taikon tyckte vi båda om. Såld av Sally Grindley handlar om en flicka som säljs av sin mamma och hon blir fabriksarbeterska i Kina är en sorglig men spännande bok att läsa.

Vår största gemensamma läsupplevelse i sommar är nog En ö i havet av Annika Thor. Jag började läsa den för sonen men eftersom vi var på semester lyssnade även dottern på berättelsen om Steffi och Nelli som kommer från Wien under andra världskriget till en ö i Bohuslän. Där får de bo i två olika hushåll. Boken väcker många frågor till exempel, kommer de att återse sina föräldrar och hur var andra världskriget egentligen? När vi läst klart den första delen lånade vi DVD “En ö i havet” som innefattar alla 4 böcker i serien. Att tillsammans titta på filmen blev också en fin upplevelse.

Foto: Cecilia Bengtsson

Förhoppningsvis får jag ännu några högläsningsguldstunder med barnen när hösten kommer. Andra favoriter är Vitas hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn och Eskil och jag och den perfekta hämnden av Cecilia Davidsson.

Vilka högläsningsfavoriter har du?

Cecilia Bengtsson
Läs mer texter av Cecilia Bengtsson, som gästbloggade på bokcirklar.se i december 2012, då hon gav oss fler läs- och bokcirkleltips. Cecilia Bengtsson är utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm.