Profilbild
2014-09-20

Träffa bokcirklar.se på bokmässan i Göteborg i livecirklar och diskussioner på mässgolvet. Vi har satt ihop ett varierat program som spänner över såväl lyrik som serier och diskussioner om läsning och cirklande. I våra cirklar finns debutanter, aktivister, musiker, forskare, serietecknare och bibliotekarier, alla där i egenskap av läsare! Här på sajten uppmärksammar vi årets tema Brasilien  i gästbloggen med översättaren Ulla Gabrielsson och musikern Gui Mallon. Vi ser fram emot en bokmässa med många spännande samtal och möten. 

Torsdag 25 september
Hela dagen: 
Under torsdagen finns vi vid Biblioteks & berättarscenen i monter D05:12. Kom gärna förbi!

15.00-15.45 Seriescenen
Krösa-Maja berättar – skräck i tecknade serier
Varför vill vi bli skrämda? Vad är bra skräck? Vad säger den läskiga berättelsen om vår omvärld? Vi samtalar om tre aktuella skräckseriealbum:  “Från andra sidan” (Kriek/Lovecraft), “Fylgia” (Björkelid, Thollin & Andersson) & “Den svarta jorden” (Krantz). Samtalet leds av Patrik Schylström, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek.
Läsarpanel: Pål Eggert, författare till ”Borde vara död”, Elias Hillström, bibliotekarie, podden Solen, Nene Ormes, författare till fantasyromanen ”Udda verklighet” & Emelie Östergren, serietecknare aktuell med “Bortbytingen”.
Arrangörer: bokcirklar.se och Seriefrämjandet

Fredag 26 september

13.00 -14.00 Biblioteks & berättarscenen
Bokcirkel med Twist
Vi inleder med ett samtal om bokcirklar och social läsning i olika former; på bibliotek, med vänner eller på nätet. Panelen cirklar sedan om Klas Östergrens nya roman ”Twist”, en berättelse om kärlek, svek och pengar, som rör sig från 60-talet till våra dagar. Samtalsledare: Annika Hermele och Hanna Johansson från bokcirklar.se.
Läsarpanel: Gunnel Arvidson Nilsson, bibliotekarie som i år tilldelas Svenska Akademiens bibliotekarierpris. Elias Hillström, bibliotekarie, Podden Solen, Emma Karinsdotter, debuterade i år med romanen ”Och himlarna ska falla…” och Viktor Andersson debutant med romanen “Hon” 2014.
Arrangörer: bokcirklar.se och Kultur i Väst

Lördag 27 september

13.00 Digitala torget, F-hallen
Uppdatering pågår – om noveller, bokcirklande och nya läsare
Lena Hammargren, förlagschef på Novellix, och Annika Hermele, projektledare på bokcirklar.se, samtalar om hur läslust, läsvanor och längtan efter sammanhang skapar nya behov hos dagens läsare.
Arrangörer: bokcirklar.se och Novellix

15.30 Novellix monter, B01:20
Ninni Holmqvist om “En utflykt”
Novellen “En utflykt” av Ida Jessen som nu ges ut på svenska genom ett samarbete mellan Novellix och bokcirklar.se, har översatts från danskan av Ninni Holmqvist. Vi samtalar med Ninni Holmqvist om översättningens glädje och våndor och om nordisk litteratur. “En utflykt” ingår i Ida Jessens novellsamling “Postkort til Annie” som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2014.
Arrangörer: bokcirklar.se och Novellix

Söndag 28 september

14.00 ABF:s monter, B09:19
Kampdikt, kärleksdikt, livdikt: ett samtal om arbetarpoesi
Hur berättar poesin om arbetet? Vad tillför arbetarskildringen till poesin? Vi läser poeterna och arbetsskildrarna Jenny Wrangborgs, Johan Jönsons och Stig Sjödins dikter. Samtalet leds av Alice Thorburn, bibliotekarie Stockholms stadsbibliotek.
Läsarpanel: Kajsa Grytt, musiker och författare aktuell med romanen ”Nio dagar, nio nätter”, Jack Hildén, författare aktuell med romandebuten ”Vi, vi vaktmästare”, America Vera-Zavala, dramatiker, författare och aktivist och Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap på Malmö Högskola.
Arrangörer: bokcirklar.se och ABF Göteborg

Cirkel på Biblioteks- och berättarscenen 2013Livecirkel på Biblioteks- och berättarscenen, bokmässan 2013. Medverkande: Nina Frid, Peo Bengtsson, Gunnar Südow, Jenny Kihlberg och Anette Helgesson.

Gästbloggare v. 39-40: 
Vi uppmärksammar bokmässans tema Brasilien  med Ulla Gabrielsson, översättare från portugisiska till svenska, och musikern Gui Mallon.