Profilbild
2014-08-13

Skärmavbild 2014-08-11 kl. 18.07.47

Jag vill berätta om kampanjen We need diverse books. Den startade den 1:a maj i år och initierades av författaren Ellen Oh. Hon och andra i bokbranschen påbörjade en tre dagar lång kampanj på sociala medier. Syftet var att lyfta fram den fortsatta bristen av mångfald i barn- och ungdomsböcker. Kampanjen startades i USA där en undersökning visat att av de 3,200 barnböcker som publicerades 2013 handlade bara 93 stycken om afro-amerikaner, 34 om native americans, 69 om asiater och 57 om latinos. Droppen kom när BookCon, en bokmässa för allmänheten, la upp sitt program för 2014. Programmet innehöll 30 författare, alla vita män och en katt. Programmet utvecklades under våren men då var skadan redan skedd. Första dagen av kampanjen bestod av läsare som höll upp skyltar där det stod ”we need diverse books because… ”och så fyllde de själva i sina anledningar. Andra dagen var diskussioner kring ämnet och varför det var så viktigt, hela tiden med hashtaggen #weneeddiversebooks. Sista dagen handlade om att ”diversify your shelves” där författare och andra lyfte fram och tipsade om böcker.

Kampanjen blev en större succé en någon hade kunnat hoppas på och varade längre än arrangörerna planerat. Människor ville helt enkelt inte sluta prata om det! Och det pågår fortfarande. Gör du en sökning på hashtaggen på twitter kommer det nya resultat hela tiden.

I slutet av maj var jag på den stora bokmässan BookExpo America som hålls i New York varje år. Under en av dagarna hölls en panel med några av de drivande till kampanjen och några författare. Stämningen i det överfulla rummet var magisk och flera gånger under panelen brast publiken ut i klapp och hejarop. Det finns förstås otaliga utmärkta anledningar till varför det är så viktigt med mångfald i litteratur men några aspekter som togs upp flera gånger under panelen var att det handlar om att introducera andra perspektiv. En av gästerna beskrev det så bra med uttrycket ”mirrors and windows”; jag känner igen mig själv i karaktärerna (jag är representerad) och jag ser hur andra är/har det.

Efter panelen talade jag med den holländska författaren Marieke Nijkamp som startade sidan Diversifya. Detta var bara några dagar efter EU-valet och vi pratade om att det oroande resultat som svept över Europa är ytterligare en anledning till varför det är så viktigt med mångfald i litteraturen. Och det handlar om mångfald på alla möjliga sätt, hudfärg, religion, sexuell tillhörighet, handikapp osv osv.

Besök kampanjens tumblr sida där det fortfarande läggs upp boktips osv  http://weneeddiversebooks.tumblr.com/ och den nya sidan  http://weneeddiversebooks.org/.

Nu är bara frågan; hur väl klarar Sverige av att publicera böcker som visar hela vår mångfald?