rowellhousegoddess1

I mitt tidigare blogginlägg skrev jag om husgudinnor. Det är författare som jag läser allt av och tjatar föreslår att andra också ska läsa och älska dem lika mycket som jag. Föregående husgudinna var Melina Marchetta. Nu är det Rainbow Rowells tur.

Attachments

Beth och Jennifer vet att någon övervakar deras jobb e-post (alla i redaktionen vet, det är företagets policy). Men de tar inte riktigt på allvar. De fortsätter skicka varandra oändliga privata, lustiga mejl och diskuterar sina privatliv.

Lincoln O´Neill fattar knappt att hans jobb är att läsa andras e-post. När han börjar läsa Beth och Jennifers brev kan han inte låta bli att bli underhållen och fängslad av dem. När han inser att han börjar falla för Beth är det för sent att introducera sig själv. Vad skulle han säga?

 

Eleanor & Park

Eleanor & Park utspelar sig i en liten stad i USA under skolåret 1986. Eleanor är den nya mobbade tjejen. Hon har stort rött hår på den vilda sidan och hennes kläder är lika stora och vilda. Den första dagen av skolan när hon ska ta bussen till skolan sätter hon sig bredvid Park. I början ignorerar de varandra för att så sakteliga ta alltmer kontakt. Det börjar med att Eleanor smygläser ur Parks serietidningar. Sedan låter han henne låna några hem. De utbyter blandband (åh underbara blandband) och blir kära i varandra.

Park är en av två söner till en Koreansk mamma och Amerikansk pappa. De, framförallt mamman, är något tveksamma till Eleanor. Eleanor själv kommer från en väldigt trasslig familjesituation. Familjen, som består av mamman och syskonen, är väldigt fattiga och bor i en alldeles för liten lägenhet. Hennes mamma har träffat en ny man som dricker, kränker och slåss. Genom hela boken skiftas perspektiven mellan de två.

 

Fangirl

Cather är en fangirl med stort F. Hon och hennes syster Wren har varit besatta av en bokserie sedan första boken kom ut (åttonde och sista boken är på gång). Hon har planscher, t-shirtar, spenderar mycket tid på olika forum och så skriver hon fanfiction. Nu har de båda börjat college, Wren har sagt att hon inte vill dela rum med Cather för att hon vill lära känna lite nytt folk. Cather är på egen hand, helt utanför sin trygghetszon. Hon har en butter rumskompis med en ständigt närvarande, ständigt leende pojkvän. Hennes lärare i kreativt skrivande tycker att fanfiction är slutet av den civiliserade världen och hon kan inte sluta oroa sig för sin bräckliga pappa.

Frågan är kan Cather göra det här? Kan hon lämna sitt trygga invanda liv och vill hon överhuvudtaget gör det om det betyder att hon måste lämna fandomlivet bakom sig?

 

Landline

Georige McCool´s äktenskap är i fara. Hon älskar fortfarande sin man och han älskar henne men räcker det? Några dagar innan deras planerade julresa till hans familj talar hon om för honom att hon inte kan åka. Hon måste stanna kvar och jobba på ett projekt som efter flera års slit äntligen blivit godkänt. Hon förväntar sig förstås att han ska bli upprörd – han är ofta upprörd på henne – men hon väntar sig inte att han ska ta med sig deras två döttrar och åka utan henne. När hon står i deras tomma hus dagen före julafton tänker hon att hon kanske förstört allt nu.

I sitt gamla flickrum hemma hos sin mamma hittar hon sin gamla telefon. En gammal hederlig telefon med nummer skiva från tiden långt innan mobiltelefoner. När hon ringer Neal på den är det inte hennes nutida Neal som svarar utan Neal för 15 år sedan, strax innan han friade.  Under några dagar pratar Georgie och dåtida Neal men hon har ingen kontakt med nutida Neal. Hon börjar se det som hennes yngre jag inte kunde, att de kanske inte var ämnade att gifta sig med varandra alls.