Skärmavbild 2014-08-13 kl. 20.08.34

Jag började skriva på en tipslista och skrev att jag vid något tillfälle hade kallat Melina Marchetta min husgudinna. När jag längre ner i texten skrev om Rainbow Rowell kom jag på att hon ju också är en av mina husgudinnor. Så jag övergav boktipslistan och påbörjade den här; en genomgång över mina husgudinnor (ett hus kan aldrig ha för många husgudinnor). I denna första del kommer Melina Marchetta!

Bäst känd här i Sverige är hon för Jellicoe Road som översattes 2012 och Francesca från 2013. Andra icke översatta böcker är The Piper´s sonLooking for Alibrandi och fantasy-trilogin The Lumatere chronicles som börjar med Finnikin of the rock.

För er som tror att fantasy-trilogin inte är något för er, tänk om. För även om fantasyelementet (magi) togs bort skulle vi ändå vara kvar med en fantastisk historia. Boken handlar om landet Lumatere som under fem hemska dagar invaderades av en främmande armé och slets sönder av mord och magi. Under tio år har det legat en förbannelse över landet, ingen ta sig in eller ut och de som lyckades ta sig ut innan förbannelse lades vet inte om deras familjer och vänner lever. Finnikin och hans följeslagare vandrar runt i angränsande länder för att samla ihop sina landsmän, tillsammans tänker han sig att de kan bilda ett nytt hem någonstans. När de möter Evanjelin tänds nytt hopp om att förbannelsen kan brytas och att de äntligen kan åka hem igen.

För mig handlar boken väldigt mycket om vad som händer med ett folk när de tvingas leva i exil, vilken påverkan det har på människor och deras språk.

Looking for Alibrandi 

Josephine är en 17-årig Australiensisk tjej med Italienskt påbrå. Så länge hon kan minnas har det bara varit hon, hennes mamma och hennes mormor. Nu går hon sista året i en katolsk skola men det hindrar inte från att olika män ska komma in i hennes liv, däribland hennes pappa som först nu får veta om hennes existens. Fångad mellan hennes mormor och mammans starka viljor, upptäcka familjehemligheter och problematiken att inte alltid höra få höra hemma någonstans varken i Australien eller Italien.

Jellicoe Road

En varning: början av boken är något förvirrande. Men en del av vad jag älskar med boken är att när man väl förstår vad som händer, när man väl ser magin som är Jellicoe Road, inser man att förvirringen man kände i början var absolut värt det.

Boken handlar, i grova drag, om Taylor Markham. Taylor övergavs av sin mamma när hon var ung och bor nu på en internatskola tillsammans med andra försummade, övergivna och på andra sätt missanpassade barn. Hon är inte särskilt nära någon på skolan förutom Hannah, en kvinna som bor i ett hus i utkanten av skolans tomt.

Varje år hålls krigsspel om territorium mellan skolans elever, ”Townies” and ”Cadets”. Detta år har Taylor valts att vara ledare för skolans lag. Hon försöker balansera det ansvaret med Hannahs plötsliga försvinnande och återvändandet av Johan Griggs, ledaren av The Cadets och någon hon delar historia med.

Och så har vi den parallella berättelsen om fem unga pojkar och flickor. Det är en berättelse skriven av Hannah som Taylor hittar. Barnens berättelse börjar med en hemsk bilolycka. De fem blir mycket viktiga för varandra och, som du kanske kan gissa, spelar de en viktig roll i Taylors liv också. Det är väldigt mycket mer som kan sägas om boken och handlingen. Men jag skulle aldrig kunna göra Melina Marchettas bok rättvisa hur jag än försökte. 

 

Saving Francesca

Jag skrev vid något tillfälle att Melina Marchetta är min husgudinna så egentligen ska du läsa allt av henne. Men detta är en av två böcker som finns på svenska (den andra är Jellico Road).

Francesca har börjat i en ny skola men ingen av hennes tidigare vänner har gjort samma byte. Skolan är en före detta pojkskola och hon är en av endast 30 tjejer där ledningen tror att om de gör om en av toaletterna till en tjejtoa så är det jämställt och bra.  Och hennes mamma är sjuk. Inte sjuk på ett sätt som Francesca förstår, en dag stiger mamman inte upp ur sängen, pratar inte, äter inte, hon bara gråter. Mamman som tidigare var familjens styrka och medelpunkt är trasig och till följd av det är familjen trasig.

The Piper´s son

I denna bok följs vi åt av en av karaktärerna i Saving Francesca; Thomas McKee. Även andra karaktärer från “Francesca” dyker upp, däribland hon själv. Efter att hans farbror sprängts till bitar i en främmande stad ser han sin familj falla sönder. Han slutar skolan, ger upp musiken och allt annat som betydde något för honom, till och med flickan han inte kunde sluta tänka på. När han blir hemlös får han bo hos en gravid släkting och jobb på en pub och göra upp med sin alkoholiserade pappa. En fantastisk bok om familj, förlåtelse, kärlek och vänskap.