Vad är då steampunk? Ja, vanliga ingredienser i steampunk är det är alternativhistoriskt sent 1800-tal, gärna med Victoriana och Brittiska imperiet. Uppfinningar som tänjer gränser för vad som är möjligt; luftskepp, hålkortsmaskiner, automatoner, ångdrivna maskiner, äventyr Accessoarer (för steampunk är också en kläd- och konststil) är hattar, korsetter, goggles och kugghjul. Här är några steampunk böcker som du kan börja med.

Skärmavbild 2014-08-21 kl. 21.56.45

Själlös av Gail Carriger
Alexia Tarabotti är en själlös ungmö. Hennes tillstånd som själlös gör att hon kallas ”prenatural” och gör att hon har förmågan att ta bort det övernaturliga i andra så länge hon rör vid dem. Alexia är förutom detta även intelligent, kvick, upprorisk och självständig. Allt detta gör hennes mor väldigt nervös.

När Alexia på en tebjudning blir attackerad av en vampyr råkar hon döda den. Detta gör att BUR (Bureau of Unnatural Registry) skickar varulven Lord Maccon för att utreda saken. Vad som följer är mysteriet med försvinnande vampyrer. Det är Viktoriansk romantik/urban fantasy/steampunk.

Boneshaker av Cherie Priest

Leviticus Blue får under 1800-talet i uppdrag av Ryssarna att bygga en maskin som kan bryta malm genom Alaskas is. Men något går fruktansvärt snett med Dr Blue´s Otroliga Benskakande Borrmaskin. Flera kvarter i Seattle förstörs och en underjordisk ficka av fördärvelsegas punkteras – alla som inandas gasen blir till levande döda.  Sexton år senare bor Blues änka utanför staden med sin son som har vill skriva om historien genom att ta sig in i staden.

Leviathan av Scott Westerfeld

Deryn och Alek lever under den första delen av 1900-talet. Deryn är en ung kvinna vars högsta önskan är att gå med i Air Men of the Darwinist Army. Med hjälp av sin bror klär hon ut sig till pojke och blir antagen. Darwinisterna slåss i luften på skepp gjorda av levande djur, varje djur i ekosystemet gör sin del.

The iron thorn av Caitlin Kittredge

I staden Lovecraft härskar The Proctors och under gatorna snurrar en stor motor, all motstånd slips ner till damm. Necroviruset beskylls för epidemin av galenskap som härjar. Aoife´s familj är unik, varje medlem har blivit tokiga på sin 16-årsdag. Nu, ett fosterbarn och enda kvinnliga studenten på School of engines, försöker hon låtsas om att hennes 16-årsdag inte närmar sig.

 

Alla känner till Twilight, True Blood och En vampyrs bekännelse. Men här är några berättelser med vampyrer som du kanske inte läst – men borde!

Skärmavbild 2014-08-21 kl. 22.25.27

De odödligas regler av Julie Kagawa

Vi möter Allison Sekemoto i en dystopisk värld där vampyrerna tagit över. Hon och hennes vänner lever i utkanten av staden de har valt att inte bli slavar under vampyrerna, att inte ge sitt blod i utbyte mot mat. En natt när de är ute och letar efter mat blir de överfallna och är nära döden men räddas av en vampyr – genom att bli vampyr själv. Hon har nu blivit det hon hatar mest.

The coldest girl in coldtown av Holly Black

När smittan om skapar vampyrer spreds skapades Coldtowns. En coldtown är omgärdade städer där vampyrer tillsammans med ett fåtal människor hålls i karantän. När du väl gått igenom murarna till ett coldtown är du fast där. När en människa bitits av en vampyr måste hon hålla sig från att dricka människoblod i 88 dagar, lyckas hon kan hon klara sig som människa. Annars blir hon vampyr.

Efter en helt vanlig fest vaknar Tana upp till ett blodbad. Bara hon och hennes ex-pojkvän har klarat sig under vampyrattacken – men de är inte helt oskadda. De måste ta sig till ett coldtown för säkerhetsskull. Tillsammans med en väldigt märklig vampyr börjar de en märklig roadtrip till ett ännu märkligare mål.

Fledgling av Octavia Butler

Shori vaknar upp i skogen utan något minne, naken och med livshotande skador. Vi och Shori upptäcker så småningom att hon är en vampyr som genmodifierats för att kunna vistas i dagsljus och vara vaken under dagen. Som en konsekvens av detta är hon också svart. Hon är den enda svarta vampyren vilket gör att hon av många ses med misstänksamhet, ibland även hat.

För att överleva måste Shori samla på sig “symbionter”, människor vars blod hon tar. Både Shori och symbionterna kommer i beroende ställning till varandra, Shori dör om hon inte får “äta” och symbionterna dör om de inte blir bitna av henne. Förhållandet mellan Shori och hennes symbionter leder till flera moraliska frågetecken, är det rätt att göra någon annan beroende av en mot dennes vilja för att överleva? Vi har även problematiken med Shori och hennes vuxna symbionter, Shori ser nämligen ut att vara inte mer än 12 år, trots att hon i verkligen är betydligt äldre.

Den fjortonde bruden av Meredith Ann Pierce

Aeriel kidnappas av den mörka ängeln, en svartvingad vampyr. I hans slottshåla ska hon tjäna hans tretton fruar, varelser som en gång var vackra innan han tömde dem på deras själar. Hon måste döda honom innan hans nästa giftermål då hans makt blir ännu större. Men hon kan inte då hon anar gott i honom och blir förälskad.